Alvaro Siza’ın İkonik Havuzu 50 Yaşında

Modern mimarlık dünyasının önemli ve özel eserlerinden biri olan Piscina Leça (Piscinas de Marés) 50 yaşında.

1961 yılında, o tarihte 28 yaşında olan Alvaro Siza, aynı zamanda doğduğu yer olan Matosinhos’un denizini kullanarak, tuzlu su ile oluşturacağı bir yüzme havuzu projesi için görevlendirildi.

Projenin geliştirildiği kent, Atlantik Okyanusu’nun dalgaları ve güçlü rüzgarı nedeniyle güvenli bir yüzme alanına ihtiyaç duyuyordu. Bu doğrultuda proje, bir çocuk ve bir yetişkin havuzu, soyunma odası, kafeterya bulunduran, alandaki oyuğun içine oturan ve doğal çevreye saygı duyan bir kompleks olarak tasarlandı. Bu noktada Siza okyanus ile savaşmak yerine açık deniz ve kayalar arasında bir buluşma noktası yaratmaya karar verdi.

Kafeterya hariç tüm duvarlar yola paralel, topografyaya uygun olarak çizildi. Giriş, sağır duvarlar arasında alçalan bir rapma ile sağlanıyor. Buradan sonraki kısımda, köşeyi dönünce soyunma odası bulunuyor, ahşap ve metalden oluşan materyaller yüzücüyü kaya zemine hazırlayacak biçimde organik olarak devam ediyor.

Duvarlar zemine sanki onun bir parçası olmak ister gibi konumlanıyor ve yatay güverte de duvarların üzerinde gölge oyunları yaratıyor.

Havuz kompleksi, 2011 yılında Portekiz’de ulusal anıt olarak kabul edildi.

Etiketler

Bir yanıt yazın