Alper Derinboğaz Deneyimsel Projelerini Anlattı

YTÜ Mimarlık ve Tasarım Kulübü’nün düzenlemiş olduğu “Mimari Deneyim ve Felsefe Üzerine Söyleşi”nin beşincisinde Alper Derinboğaz konuk edildi.

Alper Derinboğaz söyleşi kapsamında yenilikçi ve deneyimsel olarak değerlendirdiği “Augmented Structures”, “Gate_lab” ve “Panaroma” isimli projelerinin ortaya çıkış aşaması, tasarım ve üretim süreçleri hakkında bilgi verdi. Yapı Kredi Kültür Merkezi’nin cephesi olarak tasarlanan “Augmented Structures” projesini Derinboğaz “İstiklal Caddesi’nin ses hafızasının mimari bir yüzeye ve sonrasında kentsel bir deneyim sunan görsel bir performansa dönüşümü” olarak nitelendiriyor. Ses kayıtlarının üst üste binmesiyle üç boyutlu bir grafik olarak ortaya çıkan projenin üretim sürecinde görsel medya uzmanı Refik Anadol ile çalışılarak birçok farklı an tek bir yüzeyde elde edilebilmiş.

“Boyut mekan” olarak tanımladığı “Gate_lab” projesi ise, insanın zaman ve hız algısını bozan, insan uyarılarına tepki verebilen bir “medya mekan” olarak ortaya çıkıyor. Derinboğaz, İstanbul’daki tanımsız kamusal alan problemine ve kamusal alanların kayboluşuna tepki olarak ortaya çıkan “Panaroma” projesini de, farklı katmanlarda ziyaretçinin mekanı deneyimlemesine olanak sağlayan, ziyaretçiyle iletişim kuran ve onu şaşırtan bir proje olarak tanımlıyor.

Bu deneyimsel ve parametrik tasarımla üretilmiş projelerin dışında Derinboğaz, İstanbul Tasarım Bienali’nde sergilenmekte olan, Galata ve Göktürk kentsel dokularının farklılığını analiz eden “Augmented Structures v2.0 – Galata / Göktürk” Aktif Strüktürler projesini de değerlendirdi. Yaptıkları işlerin çoğunun kentsel ve kamusal mekanlarda hayat bulduğunu, kullanılmayan kentsel alanlara odaklandıklarını belirten Derinboğaz’ın söyleşisi Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencilerinin projelerle ilgili sorularıyla devam etti.

Etiketler

Bir yanıt yazın