Akıllı Telefon Bağımlılığına Dikkat Çeken Heykeller

İngiliz sanatçı Gali May Lucas, Amsterdam Işık Festivali için insanların akıllı telefonlara olan bağımlılığına dikkat çeken bir enstalasyon tasarladı.

Enstalasyon, cam elyaf epoksi ile kaplı ve iki bileşenli poliüretan lake ile boyanmış, insan ölçeğinde üç tane heykelden oluşuyor. Bir bankta yan yana oturan, benzer pozlarda üç insan figürü görülüyor.

Figürler akıllı telefon kullanıcılarının aşina oldukları pozisyonlara sahip: eğik kafalar, telefon ekranını kaydıran ve yazı yazan parmaklar, ışığın yansımasıyla parlayan yüzler… Heykellerde, akıllı telefonları taklit etmek için karanlıkta aydınlanan ışık pedleri kullanılmış.

Tasarımda üç kişi bir bankta oturmuş, tamamen kendi cep telefonlarına dalmış ve birbirlerinin varlığını görmezden geliyor. Gali Lucas “Absorbed by Light” isimli eserinde, yan yanayken modern teknolojinin neden olduğu kopuştan esinlenmiş.

Gali Lucas çalışmasını şu sözlerle anlatıyor: 

“Kışın, erkenden karanlık olduğunda, insanların cep telefonlarının şehrin her yerini aydınlattığını görüyorum. Parklarda, kafelerde, hatta bisikletlerinde. Bu oldukça ürkütücü. Hayatlarımızı yöneten bu ışık bazen bizim tek iletişim aracımız, fakat yine de bizi tamamen birbirimizden soyutluyor ve gerçek dünyadan koparıyor.”

Enstalasyon, 20 Ocak 2019’da sona erecek festival süresince Amsterdam Hermitage Müzesi önünde sergilenecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın