Akıllı Kumaşlar

Akıllı kumaşların tasarımını ve üretimini kolaylaştırmak için dijital araçları araştıran CREATIF araştırma projesi, sezgisel tasarım araçları ile gelişmiş baskı teknolojilerini bir araya getiriyor.

Bu araştırma, kullanıcıların görüntü ve grafik tasarımların yanı sıra dokunmatik sensör ve aydınlatma gibi aktif elektronik malzemeleri print ederek- yani kumaşları interaktif yüzeylere dönüştürerek- akıllı kumaşlar tasarlamasını, görselleştirmesini, simule etmesini ve üretmesini sağlamayı amaçlıyor.

Avrupa Birliği, 2012 yılında, farklı sektörler arasında etkileşime teşvik amacıyla farklı endüstrileri etkin kreatif araçlarla donatmak için araştırma çağrısı yaptı. Bu çağrı, araştırmacıların ve endüstri içindeki kişilerin güçlerini birleştirmelerine ve yaratıcı endüstriler için güçlü etkileşimli araçlar üretmelerine yönelikti…

CREATIF ekibi dört teknik ve araştırma temelli ortak (Ardeje, Grafixoft, Institut für Textiltechnik Aachen ve Southampton Üniversitesi) ve üç tasarım ofisinden (Base Structures, Diffus Design ve Zaha Hadid Architects) oluşan bir şirketler birliği. AB’nin Yedinci Çerçeve Programı tarafından finanse edilmiş.

Yakın zamanda geliştirilen kumaş uyumlu işlevsel mürekkepler ve baskı teknikleri, CREATIF’in işbirlikçi araçlarından ortaya çıkan tasarımların gerçekleştirilmesini mümkün kılıyor. Bu araçlar akıllı kumaşlar oluşturmak amaçlı yöntemleri kolaylaştırıyor ve sürecin karmaşıklığını ve gerekli becerileri önemli ölçüde azaltarak bu teknolojiye erişimin önündeki engelleri kaldırıyor.

İnteraktif ışık ve ses kontrolüne sahip gelişmiş akıllı kumaş prototipleri, şu anda dünyanın en büyük basılmış akıllı kumaşı olan 3 m genişliğindeki bir afiş üzerinde renkli mürekkep ve akıllı mürekkebin birleştirilmesiyle oluşturulmuş. Bu prototip, geniş formatlı yazıcının, bitişik bir küpün yaydığı ses ve ışık yoğunluğunu kontrol eden yakınlık sensörlerini yazdırma kabiliyetini ortaya koyuyor. Basılı sensörlerin aktivasyon hassasiyeti, CREATIF ekibi tarafından geliştirilen yazılım kullanılarak ayarlanabiliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın