Ağaçların Hakimiyetindeki Otopark

Mimarlar Ignacio Borrego ve Felipe Samarán, Madrid'teki Francisco de Vitoria Üniversitesi için tasarladıkları açık otoparkı, orada bulunan mevcut ve yeni dikilecek bitkilerin yerlerini koruyarak, onların kapladıkları alanlara göre şekillendirdi.

Mimarlar Ignacio Borrego ve Felipe Samarán, Francisco de Vitoria Üniversitesi’nin kampüsünde, antropolog Marc Augé’nin “Yok-mekan” (Non-place) olarak tanımladığı alanlara farklı bir bakış açısı getiren bir otopark tasarladılar. Yok-mekan terimi, Augé’ye göre bir “mekan” olabilmesi için gerekli özellikleri barındırmayan, anonim, geçici yerleri tarifliyor. Augé bu mekanlara; otobanları, otel odalarını, alışveriş merkezlerini örnek gösteriyor. Borrego ve Samarán, bir çeşit yok-mekan olarak tanımladıkları otopark için yaptıkları tasarımı şöyle anlatıyor: “Araç parkı için yapılan asfalt yüzeyler genellikle tabula rasa olarak kabul edilirler. Yani en basit anlamıyla, mekanda önceden mevcut olan bütün izler tamamen silinir. Bu kez, araç park alanlarının dağılımı, mevcut ağaçlara ve yeni dikilenlerin kapladıkları alanlara göre yapıldı.”

Francisco de Vitoria Üniversitesi, Madrid’in Monte de El Pardo köyünde yer alıyor. Doğal bitki örtüsünde meşe ve çam ağaçları yer alan köyde, üniversite ve doğal çevrenin birbirini tamamlaması istenmiş.

Park alanından üniversiteye yürüyen yayalar için, gelip geçenlerin tahmini izlerine göre park içi yaya yolları tasarlanmış. Bu yollar da yine mevcut ve yeni dikilecek bitkilerin yerlerine göre konumlandırılmış.

Otoparkta araçlar için ayrılmış yerler, büyüklükleri ve renkleri değişen, yerin doğal bitki örtüsüyle görsel bağ kuran daireler ile temsil edilmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın