Anadolu yakasına yeni siluet geliyor

Haydarpaşa Port'a onay çıktı. Anadolu Yakası'nın silueti değişecek. Kartpostallardaki görüntüler mazide kalacak.

Haydarpaşa Port Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı geçen hafta İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nden geçti. Plana uygun proje hazırlandığında 1 milyon metrekarelik ‘ Haydarpaşa Port’ta Harem Otogarı’ndan Kadıköy Moda’ya kadar olan kısım dev bir turizm ve ticaret merkezi haline gelecek. Böylece tarihi kentin Anadolu yakasında yeni bir siluet oluşacak. Haydarpaşa ‘ya yeni bir kruvaziyer limanın yanı sıra, dini tesisler, konaklama ve turizm alanları yapılacak. Tarihi Haydarpaşa Garı restore edilerek konaklama ve turizm amaçlı kullanıma açılacak. 941 bin metrekarelik alanın yaklaşık 817 bin metrekaresine inşaat yapma izni getirilecek. Plan 45 gün içinde askıya çıkarak ilan edilecek ve 1 aylık itiraz süresinin ardından eğer itiraz olmaz ise ihaleye çıkılarak hayata geçecek.

Haydarpaşa Port, ilk gündeme geldiğinde yedi gökdelen yapılması planlanıyordu. Kamuoyundan tepki yükselince bundan vazgeçildi. Daha sonrasında Haydarpaşa Garı’nın otel yapılması gündeme geldi. Son planda tam olarak bundan vazgeçilmemişse de gar binasının giriş katı ulaşım amaçlı kullanıma devam edecek. İBB Meclisi’nin onayladığı Koruma amaçlı Nazım İmar Planı’nda ise tarihi gar ‘Kültürel Konaklama ve Turizm Alanı’ olarak ayrıldı. Garın üst katlarında müze ve sergi salonları oluşturulması düşünülürken bir kısmı da otel olarak yapılabilecek.
Kazılar yapılacak Yaklaşık 6 ay önce de İBB Meclisi’nde onaylanan planla son plan arasında çok küçük ayrıntılar var. İBB İmar Müdürlüğü yetkilileri, sit alanları konusunda Koruma Kurulu’yla aralarındaki anlaşmazlıkların giderildiğini ve plana nihai şeklinin verildiğini söylüyor. Koruma Kurulu inşaat yapılacak yeni alanlarda mutlaka İstanbul Arkeoloji Müzesi’nin denetimini öngörürken, bazı noktalarda sondaj kazıları yapılacak. Tarihi dokuya ait buluntular çıkması halinde tıpkı Yenikapı’da olduğu gibi arkeolojik kazılar yapılacak ve bu kazılar da ihaleyi alan firmaca finanse edilecek.

Yükseklik gar ile sınırlı Yeni plana göre boğazdaki görünümü bozmamak ve bir anlamda siluete uygun yapılaşma için, yükseklik gar olarak belirlendi. Kat yükseklikleri dördü geçmeyecek. Ancak plandaki gar etrafındaki yoğun yapılaşmanın silueti nasıl etkilemeyeceği sorusu hâlâ yanıt bulmuş değil. Özellikle yeniden yapılacak dini mekânların şekli, konaklama alanlarının tarihi dokuya uygunlukları ise hazırlanacak projeden sonra ortaya çıkacak.

İBB 45 gün içinde onayladığı 1 / 5000 Koruma Amaçlı Nazım İmar Plan’ını askıya çıkaracak. Yaklaşık bir ay askıda kalacak plan, sivil toplum örgütleri ve ilgili belediyelerce incelendikten sonra itiraz süresi başlayacak. Bu sürede itiraz olursa konu İdare Mahkemesi’ne taşınacak. Mahkeme kabul eder itirazları geri çevirirse Danıştay da mahkemenin kararını onaylarsa hemen ihaleye çıkılacak. Mimarlar Odası ile Şehir Plancıları Odası’nın plana itiraz edecekleri biliniyor. Haydarpaşa Port’un kaderi yılbaşına kadar netlik kazanacak. İtirazlar sonuç bulmaz ise yeni proje için önümüzdeki yaz ilk kazmanın vurulabileceği belirtiliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın