Çamlıca’ya camii en önemli eserimiz olabilir

BAHÇEŞEHİR Üniversitesi Medeniyet Araştırmaları Merkezi (MEDAM) Başkanı ve Başbakanlık Müşaviri Prof. Dr. Bekir Karlığa Çamlıca'ya Camii fikrinin çok çarpıcı olduğunu dile getirerek yaşanan tartışmaları anlamsız bulduğunu söyledi.

Karlığa, “Bu ülke kendi kalkınmasını tamamlarken, bir de eser ortaya koymak istiyor. Bunu en güzel şekilde nasıl yapabiliriz diye mücadele edeceklerine ‘neden yapılıyor’ diye mücadele ediyorlar. İstanbul için böyle bir anıt kaçınılmaz. Hatta geç kaldığımızı düşünüyorum” dedi.

Paris’in en yüksek tepesinde kilise var

Çamlıca’ya Camii fikrinin son derece manidar olduğunu dile getiren Karlığa şöyle konuştu: “Gelecek yüzyıllara bırakabileceğimiz bir abide niteliğinde olması çok çarpıcı olacaktır. Gerek Doğu’da, gerek Batı’da hangi büyük şehre giderseniz gidin, şehrin en çarpıcı yerinde mabetleri ya da dini yapıları görürsünüz. Bundan rahatsız olmak anlamlı değil. Fransızlar 1920’lerde Paris’in en yüksek tepesine Sacre Coeur Kilisesi’ni inşa ettiler. Brezilya’nın Rio De Janerio şehrinde 710 metre rakımlı Korkovado Tepesi’nde yer alan Hz. İsa Heykeli var. Üsküp’ün en çarpıcı tepesinde haç işareti görürsünüz. Amaç şehrin görüntüsünde o medeniyetin bir sembolü olan bir abidenin bulunması. Osmanlı İstanbul’un her tepesine eser bıraktı. Süleymaniye, Fatih, Yavuz Selim. Bugün İstanbul büyüdü. Surların dışında bir sembol gerekirdi İstanbul’a.”

Etiketler

Bir yanıt yazın