Bu da İngiltere’deki kentsel dönüşüm: ‘Şehirleri yoksullardan temizleyin’

İngiltere'de yaşanan konut krizine çözüm olarak, dar gelirli ailelerin düşük kira bedeli karşılığında kaldığı sosyal konutların satılması önerildi. Kentsel dönüşüm adı altında dile getirilen bu öneriyle "sosyal temizlik" yapılacağı iddia edildi.

Yalnızca Türkiye’de değil, pek çok ülkede devam eden kentsel dönüşüm projelerine bir yenisi de İngiltere’den geldi.

Bir düşünce kuruluşu hükümete sunduğu projede, emekçi ailelerin yaşadığı sosyal konutların satılmasını önerdi. Bir “sosyal temizlik” projesi olarak değerlendirilen bu öneri, şehirlerin yoksul insanlardan arındırılmasına yol açacağı gerekçesiyle tepkiye yol açtı.

İngiltere’de yaşanan konut krizine çözüm olarak, dar gelirli ailelerin düşük kira bedeli karşılığında kaldığı sosyal konutların satılması önerildi. Bu durum 1970’lerde yapılmış olan bu konutların, ülkede artan konut ihtiyacına karşılık hareketlenen emlak piyasası için zengin müşterilere satılabilecek cazip metalar haline geldiğini gösteriyor.

“Sosyal konutlar satılsın”
İngiltere’de bulunan Policy Exchange adlı kuruluş, yeni konutların finansmanı için İngiltere genelinde tüm pahalı sosyal konutların satılmasını talep etti.

Policy Exchange’in “pahalı sosyal kiracıları sonlandırma” başlığıyla yayımladığı raporunda, bu konutların boş olması halinde piyasadaki en yüksek özelliklere sahip 170 bin sosyal konut inşa etmek için 4,5 milyar avro yaratılabileceği iddia edildi.

Policy Exchange, söz konusu bu sosyal konutların boşaltılmasıyla beş yıl içinde konut bekleme listesinde yer alanların 600 bine düşürülebileceğini ileri sürdü.

Raporu kaleme alan Alex Morton’a göre, “Sosyal konut kiracıları tabiî ki başlarını sokacak bir çatıyı hak ederler, ancak birçok insanın maddi gücünün yetebileceğinden fazlasını hak etmezler. Özellikle pahalı sosyal konut kiracılarının varlığı, daha az sosyal konut ve pek çok ihtiyaç sahibi insanın gittikçe uzayan bekleme listelerinde yer alması anlamına gelir.”

Dromey: “Bu öneri konut krizine cevap değil”
İngiltere Konut Bakanı Grant Shapps, söz konusu rapordaki önerileri desteklediğini ifade ederken, gölge bakan olarak bilinen Jack Dromey ise pahalı sosyal konutların satılması önerisinin konut krizine yönelik bir cevap olamayacağını ifade etti. Dromey konuyla ilgili yaptığı açıklamada, İngiltere’nin daha fazla konuta olan ihtiyacını gündeme getiren bu raporun, emekçi aileler için ödenebilir kira bedeline sahip olan bu konutların satılmasının konut ihtiyacına cevap olamayacağını dile getirdi.

Hükümetin banka bonus vergisiyle 25 bin yeni uygun fiyatlı evi finanse etmek için bir an önce harekete geçmesi gerektiğini söyleyen Dromey, böylece işsiz olan inşaat işçilerine yeni iş alanları yaratılması gerektiğini ifade etti.

Orr: “Şehirlerin emekçilerden temizlenmesi isteniyor”
Diğer taraftan bir “sosyal temizlik” projesi olarak caddelerin, sokakların fakir insanlardan arındırılması anlamına geldiği için halkın büyük tepkisine yol açan bu öneriyi değerlendiren NHF CEO’su David Orr, Policy Exchange tarafından sunulan önerinin “temelden kusurlu” olduğunu belirtti.

David Orr, bu önerinin aslında şehir merkezlerinden ve kasabalardan, piyasadaki yüksek fiyatlar nedeniyle konut satın alamayan veya kiralayamayan pek çok emekçi aileden temizlenmesi anlamına geldiği uyarısında bulundu. Ayrıca Orr, raporun birçok insanın bu evleri satın alabilecek durumda olmadığını göz ardı ettiği için eleştirdi.

Etiketler

Bir yanıt yazın