Venedik Mimarlık Bienali’ni Herkesten Önce Sizler için Gezdik

Mimarlık alanında düzenlenen en büyük etkinliklerden biri olarak anılan Venedik Mimarlık Bienali, ilk olarak dünyanın dört bir yanından gelen basın mensuplarına tanıtıldı.

Common Ground temasıyla David Chipperfield’in önderliğinde düzenlenen ve Paolo Baratta’nın başkanlığını üstlendiği 13. Venedik Bienali 27 Ağustos 2012 tarihinde ilk kez göz önüne çıktı. Bienal 29 Ağustos 2012 tarihinde resmen açılacak.

29 Ağustos’taki açılış ve ödül töreni Giardini’de düzenlenecek. Hollanda’dan Wiel Arets, Almanya’dan Kristen Feireiss, Birleşik Devletler’den Robert A.M. Stern, İtalya’dan Benedetta Tagliabue ve İngiltere’den Alan Yentob jüriyi oluşturuyor.

David Chipperfield tarafından tasarlanan, bienalin ana sergisi toplam 10.000 metrekarelik bir alanı kapsıyor. Sergide, mimarlar, fotoğrafçılar, sanatçılar, eleştirmenler tarafından bu bienal için yapılmış toplam 69 proje bulunuyor.

Bu Seneki Bienal ile Yeniden Mimarlık Konuşmaya Başlıyoruz

Baratta, bu seneki bienalin teması olan “Common Ground” ile yeniden mimarlık konuşmaya başladıklarını belirtiyor. Bu yılki “Common Ground” teması ile mimarların başetmeye çalıştıkları kimlik sorunlarına yardım etmeyi ve aynı zamanda mimariye kamusal bir bakış kazandırmayı, mimarlığın alışılageldik bir kavram haline gelmesini ve talep edilen bir olgu olmasini amaçladıklarını belirten Paolo Baratta tüm bunların aksinin pasif kabuller olarak kınanacağını söylüyor. Ve ekliyor, “Sivil toplum kişilerden ve kurumlardan oluşuyor. Bu ikisi çoğu zaman yaşadığımız mekanların organize edilmesi için gerekenleri kapsayamayabiliyor. Bu yapının düzeltilmesi içinse bienal devreye giriyor. Ekoloji ve mimarlık, teknoloji ve mimarlık, kentsel tasarım ve mimarlık arasındaki ilişkilerin arızalı olduklarını inkar etmeden mimarlık ve toplumun arasını düzeltmeye çabalıyor.”

Ulusal Katılımlar

Bu seneki bienalde toplam 55 ulusal katılımcı bulunuyor. Ülkeler, Giardini’deki ülke pavyonları dışında, Arsenale’de ve Venedik’teki farklı mekanlarda bienale katılım şansı buluyorlar. Bu sene Angola, Kosova Cumhuriyeti, Kuveyt ve Peru bienale ilk kez katılan ülkeler. Arjantin ise, yenilenen Sale d’Armi binasıyla ilk defa kendi pavyonuyla bienale katılıyor.

Türkiye’den Katılım

Bu sene de Türkiye’den ulusal bir katılım yok fakat bienalin paralel etkinliklerine katılan mimarlar var.

29 Ağustos-25 Kasım 2012 tarihleri arasında Venedik’te Palazzo Bembo’da gerçekleştirilecek olan sergiye 26 ülkeden tam 56 mimar davet edilmişti. Davet edilen mimarlar arasında Emre Arolat ve Can Çinici bulunuyor.

13. Venedik Mimarlık Bienali kapsamında 27 Ağustos’ta Palazzo Widmann’da, 35 davetli mimarı ve işlerini bir araya getirecek “Mimarlar Fuori’de Buluşuyor” etkinliğine de Türkiye’den PAB Mimari Tasarım davet edildi.

Diğer Etkinlikler

25 Kasım’a kadar devam eden bienal süresince çeşitli toplantılar da düzenlenecek. Bunlardan bir tanesi olan Biennale Sessions, üniversiteler için hazırlanmış bir etkinlik programı. Üniversiteler, güzel sanatlar akademileri, araştırma ve eğitim enstitülerine yönelik olarak düzenlenen etkinlik serisi ile bu kurumlardaki öğrencilerin bienale katılımının artması hedefleniyor. Daha önceki dönemlerdeki başarının üzerine bu sene yeniden düzenlenen etkinliğe toplam 61 okul katılıyor.

Bir başka etkinlik serisi olan “Meetings on Architecture”daki bütün performanslar, tartışmalar ve konuşmalar mimarlığa adanmış durumda. Ekim ve Kasım ayında düzenlenecek etkinliğe mimarlar, sosyologlar, kuratörler, sanatçılar ve felsefeciler davetli.

Bir önceki bienalde olduğu gibi bu seneki bienal için de özel bir iPad ve iPhone aplikasyonu hazırlanmış. LOG607 ve Marsilio Editori ortaklığında hazırlanan aplikasyonu AppStore’dan indirilebilir.

Arkitera olarak 27-28 Ağustos tarihlerinde devam edecek ön gösterimi ve paralel etkinlikleri aktarmaya çalışacağız. Gelişmeleri Venedik Mimarlık Bienali etiketi üzerinden takip edebilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın