New York’a Yeni Bir Plan

New York Şehir Planlama Komisyonu elli yıl sonra "The Seward Park Urban Renewal Area (SPURA)"nın planını onayladı.

Manhattan’daki “The Seward Park Urban Renewal Area” (SPURA) için yapılan plan oldukça tartışmalı ve belki de mekanın en pratik kullanılabileceği şekilde. Fakat ilginçlikten uzak.

Güncel plan 900 apartman -yarısı düşük maliyetli-, 57.000 metrekare ticari alan, yeni bir Essex Street Market, bir otel, bir park ve fazlasını kapsıyor. Yıllar boyunca çok çeşitli planlar yapılarak SPURA için çözüm üretilmeye çalışıldı.

İşte bunlardan bir seçki:

1. Çizgi film ve komedi sanatı müzesi, geçen yılki plana göre yeni binasını Delancy and Norfolk’da konumlandırmak istedi. Planda Architecture ise mekanın geri kalanına, tam zıddı olarak işlevsellik kazanacak beyaz bir kutu -opak ve yumuşak bir örtü- koymak istedi. Bina, tek bir bütün olarak heterojen bir ortamda net bir içe dönüklük ifadesiydi.

2. SPURA için Arquitectonica tarafından yapılan bir plan 2005 yılında rafa kaldırıldı, ancak bir kısmı (yukarıdaki resmin alt yarısı) yaşıyor. Arquitectonica planı önerileri “zemin seviyesindeki perakende, marketler, sağlık kulüpleri ve 1.900 metrekare ortak alan”dı.

3. “Low Line” (Delancey Street altında yer alan kullanılmayan bir troley terminali içinde önerilen bir yeraltı parkı), SPURA sınırı üzerinde doğru olabilir ve hala mümkün. Fakat SPURA’nın kalkınması için neyin doğru olduğuna emin olunmazken, “Essex Street Market önümüzdeki ay bu konuda bir model üretmeli” deniyor.

4. Hepsi içinden favori SPURA planı ise muhtemelen yarım yüzyıl içinde önerilen, herhangi bir gerçekliği görmek için en az muhtemel olan. Bu SPURA, mimar Ju-Hyun Kim’in fikri olarak kayak yapmak için suni dağları ve alışveriş mekanları üzerinde yürüyüş alanlarını içeriyor. Fakat muhtemelen Şehir Planlama Komisyonu kararı en kolay ve en basit olana yönelecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın