Haliç boynuzlandı

Taraf, Haliç'teki metro köprüsü tamamlandığında ortaya çıkacak görüntüyü, ödüllü iki mimara yaptırdığı simülasyonlarla ortaya koydu. Tarihî siluetin nasıl etkileneceği simülasyonlarda açıkça gözler önüne seriliyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Haliç’te yapılan metro köprüsüyle ilgili kamuoyuna tanıttığı maketin gerçekle bağdaşmadığı, köprünün yükselmesiyle ortaya çıktı. Taraf, köprü tamamlandığında Haliç’te oluşacak görüntüyü, ödüllü iki mimara yaptırdığı simülasyonlarla gözler önüne serdi.

Tanınmış mimarlar Cem Kozar ve Mücella Yapıcı’nın yaptığı simülasyonlarda Süleymaniye Camii ve çevredeki tarihî yapıların siluetinin etkileneceği net bir şekilde görülüyor. Simülasyonlardaki köprü, makette olduğu gibi tepeden değil, karşıdan bir perspektifle Süleymaniye’ye bakıyor. İBB tarafından UNESCO’ya gösterilen makette ise Süleymaniye Camii’nin yeri değiştirilerek köprünün, silueti etkilemediği iddia ediliyor.

Hileli maket, sevimli gösteriyor

Türkiye Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu, Taraf ‘a yaptığı değerlendirmede İBB’nin hileli görseller hazırlayıp projeyi sevimli hâle getirmeye çalıştığını belirterek şunları kaydetti: “Kadir Topbaş, bu köprünün Tarihî Yarımada’nın siluetine çok yönlü olumsuz etki yapacağını iyi biliyor. Maket üzerinde yanıltmalarla projenin kusurları örtülmeye çalışılıyor. Proje tamamlandığında köprünün asla savunulamayacağı ortaya çıkacak. Köprünün bu çirkinliğini yaya olarak veya vapurla seyahat eden yurttaşların bakış açısından ele aldığımızda ortaya çok olumsuz sonuçlar çıkacaktır. Kamuoyunda çok ciddi ve yaygın tepkiler varken Kadir Topbaş artık inadından vazgeçmelidir.”

Mimarlık ucubesi

Yapılan simülasyonları Taraf’a değerlendiren mimar Korhan Gümüş, ortaya çıkacak köprünün bir mimarlık ucubesi olacağını belirterek şunları kaydetti: “Bu canlandırmalarda da görüldüğü gibi ortaya bir ayak daha konsa, Unkapanı tarafından Süleymaniye Camii’nin, Galata tarafından Fatih Camii’nin görünümünü kapatan boynuzlara gerek kalmayacak. Ama kimin umurunda? Niye boynuzlu ve askılı köprü yapılır? Köprünün ortası zaten açılmıyor ki? Köprünün üstüne neden istasyon yapılır? Bugünkü otomasyon sistemleri tek şeride imkân tanıdığı halde köprünün platformu neden çift şerit yapılır? Madem askılı yapıldı, boynuza karadan destek olacak platformun neden açılması gerekir? Bu köprü yalnızca bir mimarlık ucubesi değil, bir mühendislik ucubesi… Dahası kent yönetimi ucubesi. Bu vaka bir kötü yönetim örneği olarak başından sonuna şehircilik, mimarlık, mühendislik bölümlerinde okutulmalı. Bunlar hemen tartışılmalı ve bu rezaletten bir ders çıkarılmalı.”

Tarihî Yarımada’nın silueti işte bu hâle gelecek

Mimar Cem Kozar’ın (üstte) ve İstanbul Mimarlar Odası’ndan mimar Mücella Yapıcı’nın (altta)Taraf için yaptıkları simülasyonlar, metro köprüsü tamamlandığında siluetin nasıl etkileneceğini gösteriyor. Simülasyonlar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kamuoyuna tanıttığı maketin aksine tepeden değil, karşıdan bir perspektifle Süleymaniye Camii’ne bakıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın