Kentsel dönüşüme toz konmayacak

Kentsel dönüşüm için yıkım yöntemleri hazır. Patlatma yönteminde toz ve gürültü şoku en aza indirilecek.

Ekim ayında başlayacak kentsel dönüşüm için başvurular ard arda gelirken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da yıkımlarda kullanılacak yöntemleri belirledi. Yıkım için patlatma yönteminin seçilmesi halinde ise pek çok tedbir gündeme gelecek. Patlamadan kaynaklanan toz, hava ve gürültü şoku en aza indirilecek, toz oluşmaması için yerler önceden ıslatılacak. Doğalgaz vanaları kapatılacak. Çevre sakinlerine ‘patlama olacak’ uyarısı yapılacak.

Bakanlığın Ekim ayında başlatacağı kentsel dönüşüm kapsamında 6.5 milyon binanın afet riski kontrolünden geçmesi beklenirken, riskli binalar için yıkım kararı alınacak. Bugüne kadar 70 civarında firma yıkım başvurusu yaptı.

YIKIM İÇİN 5 YÖNTEM
Bakanlığın hazırladığı, Yapıların Yıktırılmasına İlişkin Yönetmelik Taslağı’na göre, bina yıkımlarında 5 ayrı teknik kullanılabilecek. Bu teknikler, patlayıcı kullanarak yıkım, uzun erişimli yıkım makinesi ile yıkım, ekskavatörle yıkım, kat eksiltme suretiyle yıkım ve çekme halatıyla yıkım olarak belirlendi. Yıkım müteahhidi, kullanacağı tekniği, binanın inşa edildiği alan, çevresel ve fiziksel faktörler, yapımda kullanılan materyaller ve binanın kullanım şekline göre belirleyecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın