Parçalanmış Bir Sığınak

Rietveld Landscape ve Atelier de Lyon tarafından tasarlanan, ortadan ikiye bölünmüş eski sığınak, "New Dutch Waterline"ın ziyaretçileri için bir çekim öğesi.

Proje, 1812 ile 1940 yılları arasında Muiden, Utrecht, Vreeswijk, Gorinchem şehirlerini bilinçli su baskınları ile askeri saldırılardan korumak için kullanılmış bir savunma hattı olan “New Dutch Waterline”ın sırlarını ortaya koyuyor.

Rietveld Landscape ve Atelier de Lyon tarafından gerçekleştirilen proje ile günümüze kadar tahrip olmadan gelen ve önemli bir anıtsal değere sahip sığınak ortadan ikiye parçalanıyor. Tasarım, “New Dutch Waterline”ın 700 sığınağından birinin, normalde manzaraya tamamen kapalı iç mekanını, kütleyi ikiye bölerek ziyaretçilere ve manzaraya açıyor. Ayrıca son derece hantal kütle uzayıp giden ahşap bir yürüyüş yolu tarafından bölünmüş oluyor. Bu ahşap yol, ziyaretçileri su baskınlarının olduğu alana ve çevredeki diğer doğal güzelliklere yönlendiriyor. İskele ve destekleyici kazıkları ile sığınak, ziyaretçilerini savaş dönemininde burada yaşananlar hakkında düşündürüyor.

Ortadan ikiye ayrılmış farklı formuyla sığınak “New Dutch Waterline”ın ziyaretçileri için bir çekim öğesi. Ayrıca A2 karayolunun yakınında yer aldığı için her gün bu yolu kullanan binlerce kişi tarafından da algılanma imkanına sahip. Proje aynı zamanda Hollanda tarihini somut ve ulaşılabilir kılmak adına geniş bir ziyaretçi kitlesine hitap eden Rietveld peyzaj düzenleme stratejisinin özgün bir parçası.

Etiketler

Bir yanıt yazın