Fotoğraflardaki Mimari Elemanlardan Yer Tayini Yapmak Artık Mümkün

Yeni geliştirilen bir yazılım sayesinde fotoğraflardaki mimari elemanlar bulunduğu kenti tanımlayabilecek.

Bu günlerde kameralar fotoğraflardaki yüzleri tanıma ve onları etiketleme konusunda oldukça başarılı. Peki fotoğraflardaki mekanlar da bu şekilde tanınabilir mi? Veya uydu konum verilerini kullanmak yerine kameralar, fotoğrafın içerdiği elemanlara göre kolayca yer tayini yapabilir mi?

Carnegie Mellon University ve INRIA/Ecole Normale Supérieure bu işin peşine düştü. Bir grup araştırmacı, sokak fotoğraflarını işleyerek ana kentlerdeki belli mimari elemanların kimliklendirilebildiği bir bilgisayar programı hazırladı.

Google Sokak Görüşü gibi hizmetler ile Paris, Londra gibi kentlerin sokak fotoğrafları elde edilerek internette bolca bulunan bu imajlar projenin işleyişini kolaylaştırıyor.

Binlerce sokak görüşü fotoğrafı taranarak yeni bilgisayar programına belirli bölgelerdeki özgün elemanları bulma görevi yüklendi. Bunların içinde pencereler, balkonlar ve sokak işaretleri gibi yıllar içindeki mimari gelişimi ortaya koyan elemanlar yer alıyor. Bu bilgilerin çizime dökülmesi bazı ilginç sonuçları ortaya çıkarıyor. Mesela belli balkonlar Paris’in ana sokaklarında yer alıyor. Şimdi bu yazılım, kentlerdeki mimari etkinin haritalanması için kullanılıyor.

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın