Kıvrımlarıyla Doğayla Bütünleşen Ev

Mark Wilson'ın, Torsten Ottesjö'nün tasarladığı ev üzerine Fast Co Design'da yazdığı yazı.

Neden kıvrımlı hatlara sahip evler inşa edilmiyor? Çok mu zor? Çok mu pahalı?

Doğada düz çizgi bulunmadığı söylenir. Aslında bu biraz yanıltıcı bir iddia. Kristallerin sahip olduğu sert keskin kenarları ya da mükemmel bir gerginliğe sahip örümcek ağını düşünürsek “Tanrı düz çizgilerle inşa etmez,” demek daha doğru olur.

Torsten Ottesjö tarafından İsveç Kıyısında iki kişinin yaşaması için tasarlanan Hus-1 isimli 25 m2′lik ev, ilk bakışta ekildiği topraktan filizlenmiş gibi bir izlenim yaratıyor. Oldukça küçük olan bu ev sadece maliyeti azaltmak ya da daha kolay ısıtmak için değil aynı zamanda küçük hacimelerin insan doğasına McMansion olarak da adlandırılan büyük, lüks evlerden çok daha uygun olmasından dolayı bu boyutlarda tasarlanmış.

Ottesjo kendi sitesinde “Arabalara olan tutksundan bahseden pekçok kişi görmek mümkünken eve olan tutkusundan bahseden birilerine pek rastlamayız. Ben bunun ölçek farkından kaynaklandığına inanıyorum,” diyor ve ekliyor “Kendi ölçeğimize daha yakın olduğu için bir araba ile aramızda bağ kurmak daha kolaydır. Bu sebeple küçük boyutlu bir ev inşa ederek daha rahat ve ferah hissetmemiz mümkündür.”

Arabalarda çevremizi saran sürekli kıvrımlar daha rahat hissetmemize yol açan bu yanılsama için bir püf noktası. Ottesjö, Hus-1’i bir evden çok yelkenli gövdesini andıran kavisli ahşap bir iskelet ile inşa etmiş. Ortaya çıkan tasarım ise toprağın yüzeyinde bir hobit deliği ya da uzun bir günün ardından uzanmak isteyeceğiniz ahşap bir küvet gibi bir izlenim yaratmış.

İçine girmeden ve bu küçük hacmi deneyimlemeden böyle bir mekanın günlük yaşantımızın içinde nasıl yer alacağını bilmek mümkün gözükmüyor. Ancak dikkat çekici görsel etkisi bile merak uyandırmaya yetiyor, neden insanlar benzer şekilde kıvrımlı hatlara sahip evler inşa etmiyor? Çok mu zor? Çok mu pahalı?

Ottesjö “Geleneksel ve sıradan olan düz hatlara sahip ev anlayışı olmasaydı kavisli yapılar inşa etmek bu kadar zor ya da maliyetli olmazdı,” diyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın