Google evde elektrik ürettirecek

İnternette arama yaparken ilk akla gelen isim olan Google şimdi de güneş enerjisine yatırım yapmaya hazırlanıyor.

Güneş enerjisinden elektrik üretmek için tam 280 milyon dolarlık bir fon ayıran şirket bu alanda oldukça iddialı. SolarCity adlı bir şirketle ortaklık yapacak olan Google’ın amacı kullanıcıların evlerine kuracakları sistemle kendi elektriklerini üretmelerini sağlamak ve enerji maliyetlerini azaltmak.

Sistem nasıl çalışacak?
Google ve SolarCity’nin geliştireceği sistemde kullanıcılar düşük bir peşinatla evlerinin veya işyerlerinin çatılarına bu sistemi kurabilecekler. Kalan miktar ise mevcut faturalardan daha düşük bir şekilde aylık olarak ödenecek. Sistemi kuracak olan SolarCity aynı zamanda bakım ve servis garantisi de verecek.

Yenilenebilir enerji yatırımlarına büyük ilgi gösteren Google geçtiğimiz yıllarda kendi enerji maliyetlerini düşürmek için rüzgar, jeotermal ve güneş enerjisi projelerine yaklaşık 680 milyon dolar harcadı. Bilgi işlem merkezlerinde enerji harcamalarını en aza indirmek için çalışmalar yapan Google’ın bu yeni projesi ise enerji dağıtım alanında yapacağı ilk yatırım özelliğini taşıyor. Bu aynı zamanda ABD konutlarında güneş enerjisi üretmek için bugüne kadar ayrılmış en büyük yatırım olacak.
 

Güneş enerjisi sistemleri
Güneş enerjisinden elektrik üretmek için genel olarak iki tür sistem kullanılır:

1. Fotovoltaik Sistemler: Güneş pilleri ile doğrudan elektrik üretme yöntemidir. Hesap makinelerimizde ve saatlerimizde kullandığımız güneş enerjisi bu teknolojinin en basit halidir. Bu teknolojiyle üretilen elektriği depolamak henüz mümkün değil. Fotovoltaik teknolojisi ile evlerde ve işyerlerinde kendi elektriğimizi üretmek mümkün. Google yapacağı yatırımda fotovoltaik sistemlerini kullanacak.

2. Termodinamik Sistemler: Isı enerjisinin elektrik enerjisine dönüştürüldüğü sistemlerdir.

Bu sistemle elde edilen güneş enerjisi ilk olarak ısı enerjisine dönüştürülür. Oldukça yüksek seviyelere yükselen bu ısı enerjisinden ortaya buhar enerjisi çıkar. Çıkan buhar enerjisi elektrik türbinlerini döndürerek elektrik elde edilir. Termodinamik sistemler yüksek yatırımlar gerektirdiği için ancak büyük elektrik santrallerinde kullanılabilir. Gündüz elde edilen ısı enerjisi depolanabilir ve güneşin olmadığı zamanlarda da elektrik üretilebilir.

Bu tür sistemlerin Parabolik Oluk, Parabolik Çanak ve Güneş Kulesi gibi farklı modelleri mevcuttur.
 

Dünyanın en büyük güneş enerjisi santralleri
ABD ve İspanya güneş enerjisi alanında oldukça ileri seviyelerde çalışmalar yapmakta. Dünyanın en büyük güneş enerjisi santralleri bu ülkelerdedir.

SEGS-ABD: Kaliforniya Mojave çölünde inşa edilen SEGS santrali 354 MW’lık kurulu gücüyle dünyanın aktif çalışan en büyük güneş enerjisi santrali olma özelliğini taşımaktadır. 900 binden fazla aynanın kullanıldığı bu santral yaklaşık 6,5 km2’lik bir alana yayılmıştır. Santral 230 binden fazla evin ihtiyacını karşılayacak kapasitededir.

Planta Solar 10-İspanya: İspanya’nın Sevilla şehrinde kurulu olan bu santral Avrupa’nın ilk ticari elektrik üretimi yapan güneş enerjisi santralidir. Güneş Kulesi sistemini kullanan santralin inşaatı 4 yıl sürmüştür ve maliyeti 35 milyon Euro’dur. Heliostat adı verilen hareketli aynaların güneş ışığını tek bir merkezde toplayıp elektrik ürettiği bu santralin kurulu gücü 11 Megawatt’tır.

Planta Solar 20-İspanya: Planta Solar 10’un hemen yanında daha gelişmiş bir teknoloji kullanılarak inşa edilmiş bu santralin kurulu gücü 20 MW’tır. İnşaatı 3 yıl süren santralin genişletilmesine devam edilmekte. 2013 yılında yıllık 300 MW’lık elektrik üretmesi hedeflenen santral tamamlandığında Sevilla şehrinin elektrik ihtiyacını tek başına karşılayabilecek.

Solnova-İspanya: 150 MW kurulu güce sahip olan bu santral İspanya’nın Sanlucar La Mayor şehrinde inşa edilmiştir. Parabolik Oluk sisteminin kullanıldığı bu santrale önümüzdeki yıllarda 100 MW’lık iki ayrı santral daha eklenerek kurulu gücü 250 MW’a yükseltilecektir.
 

Türkiye’de durum
Güneş enerjisinden elektrik üreten sistemlerin ilk yatırım maliyetleri oldukça yüksek olduğu için devletler bu alanda çeşitli teşvikler veriyor. İspanya 2007’de yürürlüğe koyduğu teşvik yasasıyla güneş enerjisi ile üretim yapan santrallere 25 yıl boyunca kilovat başına 46 Euro-sent alım garantisi verdi. Türkiye’de ise bu rakam çok düşük. 2010 yılı sonunda çıkan yasa ile güneş enerjisine dayalı üretim tesislerine 10 yıl boyunca kilovat başına 13,3 dolar-sent alım garantisi verildi. Güneş enerjisi üreten tesisin tipine ve teçhizatın yerli olmasına bağlı olarak bu oran kilovat başına 22,5 dolar-sente çıkıyor.

Coğrafi konumu nedeniyle İspanya ile benzer özellikler taşıyan Türkiye’nin güneş enerjisi potansiyeli oldukça yüksek. Fakat Türkiye’de verilen teşviklerin diğer ülkelere göre daha düşük olması ve ilgili yasanın geç çıkmış olması nedeniyle ülkemizde henüz kurulu bir güneş santrali bulunmuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın