Yarışması İptal Edilen TMMOB Öğrenci Evi’nin Temeli Atıldı

TMMOB Mimarlar Odası tarafından 22 Kasım 2011'de ilan edilen "TMMOB Öğrenci Evi Ulusal Mimari Proje Fikir Yarışması" daha üzerinden 1 ay bile geçmeden iptal edilmişti.

İptal etme sebebi olarak TMMOB ile Yenimahalle Belediyesi arasındaki yer protokolünün meclis kararı ile iptal edilmesi gösterilmişti.

Yarışmanın iptal edilmesinin üzerinden geçen yaklaşık 7 aylık bir zaman zarfında TMMOB tarafında işler hızlandı. Yenimahalle Belediyesi ile yer tahsisiyle ilgili protokolün yeniden imzalanması ile binanın inşaatına başlandı.

Projenin Müellifi Kim?

Bu noktada merak edilen konu ise yarışma iptal olduğuna göre şu an yapılmakta olan binanın müellifi kim? Bilgi almak TMMOB’u aradığımız zaman projenin müellifine komisyon kararı ile verildiğini ama isim konusunda bilgi verecek kişilerin olmadığını söylediler.

Yarışmayı açan kurum olan Mimarlar Odası Genel Merkezi ile görüştüğümüz zaman ise yarışmanın iptal olmasının ardından, süreç dışı kaldıklarını konuyla ilgili bilgi sahibi olmadıklarını belirttiler.

Projenin Temel Atma Töreni Gerçekleşti

TMMOB Öğrenci Evi ve Sosyal Tesisleri’nin temel atma töreniyle ilgili TMMOB’un internet sitesindeki haber şu şekilde:

“Yenimahalle Belediyesi’nin tahsis ettiği arsa üzerinde TMMOB’nin imkanları ile gerçekleştirilecek ve 300 öğrenciye konaklama imkanı sağlayacak ‘TMMOB Öğrenci Evi ve Sosyal Tesisleri’nin temel atma törenine TMMOB ve Odaların yöneticileri, DİSK ve KESK yöneticileri, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu katıldı.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı törende yaptığı konuşmada, TMMOB’nin toplumcu çizgisinin ana hatlarını belirleyen Teoman Öztürk’ün ölüm yıldönümünde temel atılmasının ayrı bir önemi olduğunu belirterek şunları söyledi:

‘Burada hepimiz önemli bir tanıklığa geldik. Bir meslek örgünün yolu aydınlık yüzlü bir belediye başkanının yoluyla bugün burada kesişti. Aslında temel atma törenini değil, kat atma töreni yaptığımız bugün TMMOB tarihinde önemli bir gün. Adı TMMOB ile özdeşleşmiş, TMMOB’nin bugünkü toplumcu çizgisinin ana hatlarını mücadele arkadaşları ile belirlemiş Sevgili Başkanımız Teoman Öztürk’ün ölüm yıldönümü bugün. TMMOB, insandan, emekten, halktan, hukuktan, adaletten yana bir mimarlık-mühendislik hareketinin örgütüdür. TMMOB, bugün sıkıntılı, sancılı, sorunlu bir ülkede, gözlere mil çekilen, kulakların sağır edildiği, dillerin kesildiği bir ülkede, ‘Hayır biz padişahım çok yaşa diyenlerle saf tutmuyoruz, kral çıplak diyenlerle alanlarda omuz omuza duruyoruz’ diyebiliyorsa, yani Türkiye emek ve demokrasi mücadelesinin ön saflarında yer alabiliyorsa Teoman Öztürk ve arkadaşlarına çok şey borçludur. Huzurunuzda onu saygıyla bir kez daha anıyorum.’

TMMOB’nin Öğrenci Evi ve Sosyal Tesisleri’nin yapılması konusundaki inancı ve kararlılığına vurgu yapan Soğancı, ‘Türkiye’nin gazetecisinden aydınına, KESK’ten DİSK’e tutuklularla yarı açık cezaevine çevrildiğini bir ortamda, dik duran bir örgüt, Yenimahalle Belediye Başkanı ve onun kadrolarıyla birlikte yollarının kesiştiği bir noktada bu eseri buraya dikmeye azmetmiştir. TMMOB yöneticileri ve kadroları böylesine inançlıdır, böylesine bir karşı duruş içindedir. Sevgili Belediye Başkanımız Fethi Yaşar’a çok teşekkür ediyorum. Böylesine bir araziyi ranta peşkeş çekebilirdi ama ‘hayır’ dedi. ‘Gençlik geleceğimizdir’ sözünden yola çıkan TMMOB’nin de bir meslek örgütü olarak öğrenci üye örgütlenmesinin geldiği boyutları göstermek gibi bir niyeti vardı, işte yollarımız keşişti. Sayın Başkanla 18 ay diye sözleşmiştik ama ben tam bir yıl sonra yine Sevgili Başkanımız Teoman Öztürk’ün ölüm yıldönümünde buranın açılışı yapacağımıza adım gibi eminim. TMMOB böylesine bir kararlılık içerisindedir’ diye konuştu.

Soğancı, Teoman Öztürk’ün ‘Yüreğimizdeki insan sevgisini ve yurtseverliği; baskı, zulüm ve engelleme yöntemlerinin söküp atamayacağının bilinci içinde; bilimi ve tekniği emperyalizmin ve sömürgenlerin değil, halkımızın hizmetine sunmak için her çabayı güçlendirerek sürdürme yolunda inançlı ve kararlıyız’ sözlerini hatırlatarak, Teoman Öztürk ve arkadaşlarına ve bugün aynı mücadeleyi yürüten TMMOB yöneticilerine, kadrolarına teşekkür ederek sözlerini tamamladı.

Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar da, Ankara’da 16 üniversite ve 210 bin öğrenci bulunduğunu belirterek, bölgede yapılabilecek daha rantsal bir proje yerine, sorumlu belediyecilik anlayışı ile öğrencilerin barınma sorunlarını çözecek bir işbirliğine imza attıklarını söyledi. Fethi Yaşar, yurdun 13 ay sonra hizmete açılacağını ifade ederek, ‘Burada kalacak gençlerin Teoman Öztürk gibi yurtseverler olarak yetişmesini temenni ediyorum’ dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise 80 yıllık Türkiye Cumhuriyeti’nde hala gençlerin yurt sorunlarının çözülemediğini belirterek, ‘Samsun’da dere yatağına konut yaparsınız. Ucuz konut diye yola çıkar, pahalı konutlar yaparsızın ama öğrenci yurdu yapmazsınız’ diye konuştu. Türkiye’nin iyi yönetilemediğini, baskı ve tutuklamalarla yarı açık cezaevine dönüştürüldüğünü söyleyen Kılıçdaroğlu, ‘Baskının bu kadar yoğun olduğu bir dönemde TMMOB’nin böylesine bir eserin altına imza atması daha büyük bir önem taşıyor. TMMOB yöneticilerini tebrik ediyorum. Umuyorum bu yurda Teoman Öztürk’ün adı verilecektir’ dedi.

Açılış konuşmalarının ardından, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar ve TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı hep beraber butona basarak TMMOB Öğrenci Evi ve Sosyal Tesisleri’nin temelini attı.”

Etiketler

Bir yanıt yazın