Alternatif tatil ‘entel’leşti

Deniz tatilinden sıkılanlar için rota artık Ege köylerinde düzenlenen atölyeler. 'Entelektüel' tatil vaat eden atölye fiyatları 250TL ile 2 bin TL arasında değişiyor.

Alternatif tatil artık Karadeniz turu veya güney sokaklarında kaybolmaktan ibaret değil. Hem entelektüel birikim hem de tatil yapmak isteyen yerli turistler Ege kıyılarındaki köylere akın ediyor. Bu bölgelerde sinema, sosyoloji, felsefe, kimya, edebiyat gibi farklı alanlarda eğitim veren okulların sayısı da giderek artıyor.

Sahil kasabalarındaki okulların en eskilerinden Taşmektep 13 yıldır Çanakkale’de, Karaburun Bilim Kongresi 7 yıldır İzmir ‘de, Akademİda ve Ege ‘de atölye son iki yılda binlerce kişiyi ağırladı. Hem tatil yapıp hem de entelektüel birikimini geliştirip, yeni şeyler öğrenmek isteyenler veya iş hayatından tamamen kopma hissi arayanlar yurtdışından gelen akademisyen, yönetmen ve edebiyatçıların katıldığı atölyelerde ders alıyor. Dünyadaki örneklerini tur şirketlerinin düzenlediği bu alternatif tatiller, Türkiye ‘de gönüllüler ve yerel halkın desteğiyle yapılıyor. Bu etkinlikler katılımcılara alternatif tatil sunarken, köyde yaşayanlara da maddi ve manevi katkı sağlıyor.

13 yılda 1200 kişi katıldı
Çanakkale’ye bağlı Adatepe Köyü’nde yarı zamanlı yaşamaya başladıktan sonra köyde boş duran ilkokul binasını kiralayan Zerrin Boynudelik, Erhan Şengel ve Kamil Fırat 13 yıldır Türkiye ve dünyadan ünlü akademisyenler ve bilim insanlarıyla atölyeler düzenliyor. Yıl içinde gündem takip edilerek belirlenen konularla bugüne kadar 108 farklı etkinlik düzenlenirken, atölyelere bugüne kadar 1200 kişi katıldı. Temmuz ve eylül ayları arasında yapılan atölyelere bugüne kadar Hilmi Yavuz, Mete Tunçay , İlber Ortaylı, Murat Belge , Oruç Aruoba, Ömer Madra, Meral Özbek, Ömer Laçiner, Ahmet Ümit, Serhan Ada, Mikdat Kadıoğlu gibi 40’a yakın akademisyen, edebiyatçı ve bilim insanı katıldı. Atölyelerin 4 günlük ücreti 250 TL. Katılımcılar pansiyonlarda ucuz konaklayabiliyor veya bölgenin meşhur Zeytinyağı Müzesi’nde akşam yemeğine katılabiliyorlar.

Her yıl katılım yüzde 50 artıyor
Foça’da bulunan Ege ‘de Atölye oluşumu, bir organik kimyacı olan Zeynep Delen tarafından hayata geçirildi. Delen, doktorasını tamamladıktan sonra yeni bir araştırma alanı yaratmak için Ege ‘de Atölyeyi kuruyor. Dünyadan ve Türkiye ‘den akademisyen ve araştırmacılardan oluşan grup, İlk atölyesini iki yıl önce düzenledi. Katılımcıların kalmayı tercih ettiği yere ve bağış/hibe/sponsor bulunmasına bağlı olarak ödediği miktar 500 TL- bin TL arasında değişiyor. Her yıl katılımcı sayısı yüzde 50 artıyor.

Karaburun genç bilimcileri ağırlıyor
Karaburun Bilim Kongresi ve Ekonomi Politik Atölyesi 2004’te İzmir ‘de üniversitelerde çalışan bir grup akademisyen tarafından kuruldu. Karaburun Bilim Kongresi’nin bu yıl yedincisi, Ekonomi Politik Atölyesi’nin ikincisi düzenleniyor. Kongre, 5-9 Eylül tarihleri arasında yaklaşık 32 oturum ve 120 bildiri, konuşma ile gerçekleşecek. Katılımcılar çevredeki köylülerin evi, yurt veya okul binalarında konaklanıyor. Katılanlar ağırlıklı olarak öğrenciler, genç bilimciler, doktora öğrencileri ve asistanlardan oluşuyor.

Sinema projeleri buradan çıkıyor
Akademİda Sanat Atölyeleri Çanakkale Ayvacık’a bağlı Kozlu Köyünde düzenlenen bir kültür-sanat, sinema atölyesi. İnsanların projeleri üzerinde çalışmak için inzivaya çekilebileceği, kampa girebileceği bir yer. Sinema dünyasından insanları projeleri etrafında profesyonellerle buluşturmak amacıyla kurulmuş bir alan. Burada ünlü yönetmenler, oyuncular ve sinema yazarlarıyla bir hafta çalışma fırsatı bulmak mümkün. Akademİda’da Altyazı Dergisi, Yamaç Okur, Ümit Ünal, Meltem Cumbul , Reha Erdem eğitim veriyor. İki yılda yedi atölye düzenleyen okul, bu yaz üç atölyeye daha ev sahipliği yapacak. Bu yıl fiyatlar, 600 ile 1250 TL arasında. 6 gün 7 gece olarak düzenlenen atölye ücretine konaklama, eğitim, sabah ve akşam yemekleri dahil.

Etiketler

Bir yanıt yazın