UNESCO: Haliç Köprüsü’nü danışman heyet takip edecek

UNESCO, Haliç Metro Geçiş Köprüsü ile ilgili olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne taslak karar metni gönderdi.

UNESCO, mayıs ayındaki kararında Haliç Metro Geçiş Köprüsü’nün İstanbul’un tarihî dokusunu bozmayacağına karar vermişti.

Köprü çalışmalarını görevlendirilecek ‘danışman heyet’in takip etmesinin istendiği metinde, İstanbul’un ‘tehlike altında kültürel miras’ listesine alınma talebi bulunmuyor. Taslak metinde, “Eğer plan değişiklikleri yapılmazsa İstanbul’un durumu gelecek yıl tekrar ele alınabilir.” deniyor.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) 2011 yılı Temmuz ayında yapılacak Fransa dönem toplantısında İstanbul için görüşülecek raporun taslak metnini gönderdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı’nın yanı sıra İstanbul Miras Komitesi olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne gönderilen 8 sayfalık taslak raporda İstanbul’un tehlikeli miras listesine alınması ile ilgili bir görüş yer almıyor. Kentin tarihî miras alanları ve Haliç metro köprü geçişi ile ilgili UNESCO’ya gönderilen raporların olumlu olduğu kaydedilen taslak metinde, “Haliç Metro Geçiş Köprüsü’ne bağımsız heyetlerin hazırladığı değerlendirme raporları incelendi ve köprüde birtakım revizyon yapılması gerekiyor.” deniyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Haliç projesiyle ilgili revizyonları yapmayı kabul ediyor. İstanbul’un tehlikeli miras alanına alınmasını 2010 yılındaki UNESCO karar taslağı öngörüyordu. Yaşanan olumlu gelişmeler sayesinde son taslak raporda İstanbul’un tehlikeli miras kapsamına alınması ile ilgili ifade yer almadı.

İstanbul’da süren alan yönetim planı ve Haliç Metro Geçiş Köprüsü yapım çalışmalarının izlenmesi için danışman heyet kurulması isteğinin yer aldığı raporda şöyle denildi: “Özellikle köprü ile ilgili olarak belediyenin UNESCO Dünya Kültürel Miras Merkezi ile sürekli istişare halinde bulunması ve çalışmaların denetiminin bir koordinasyon halinde yapılabilmesi için danışman heyet kurulmalı. Dünya Miras Merkezi’nin yaptığı denetimleri güçlü kılmak için kurulacak heyet ise çalışmaları sürekli izleyecek.”

İstanbul’un 1 yıl önce kurduğu İstanbul Miras Komitesi’nin olumlu bir gelişme olduğunun belirtildiği taslak raporda şu ifadeler yer aldı: “Özellikle son 1 yıldır yaptığımız çalışmalarda İstanbul’da 10 yıldır verilen ödevlerin yapılmaya başlandığı görülüyor. 2010 yılında yapılan denetimler için bu yıl tekrar geleceğiz ve gelişmeleri izleyeceğiz. Eğer 2011 yılında hiçbir iş yapılmaz ve plan değişiklikleri yerine getirilmezse bu durum önümüzdeki yılki raporlarda tekrar görüşülür. Ancak çalışmalar bu şekilde hızla devam ederse ibre İstanbul için olumluya dönmeye başlıyor.”

BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) Dünya Mirasları-2011 toplantısı, ülkedeki siyasi kargaşa sebebiyle Bahreyn’den Fransa’nın başkenti Paris’e alındı. Paris’te yapılacak UNESCO yıllık toplantısına Türkiye’den Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı’nın yanı sıra İstanbul Miras Komitesi olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden de bir heyet katılacak. UNESCO Dünya Mirası Komitesi’nin on gün sürecek toplantısına katılacak olan heyet, Fransa’da Komite yetkilileri ile de görüşmeler yapacak. Bu kapsamda Unkapanı’nda yapımı devam eden Haliç Metro Geçiş Köprüsü’ne ilişkin çalışmalar ve teknik özellikleri hakkında İstanbul Miras Komitesi yetkilileri tarafından Komite’ye bir sunum yapılacak.

Etiketler

1 Yorum

  • mehmet3 says:

    Fotograftaki gibi şişhane üzeriden bakıldığında tarihi dokunun bozulmayacağı yanılgısına kapılabilsiniz. Batıda benzer projelerde korunması gereken vistaların sayısı çok daha fazladır.

Bir yanıt yazın