Cephelerde yanmaz malzeme şart

İstanbul'daki gökdelen yangınının ardından binalarda kullanılan malzemeler gündeme geldi. Uzmanlar giydirme cephelerde yanmaz malzeme kullanılması gerektiğini açıkladı.

İTÜ öğretim görevlisi ve yangın uzmanı Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, yüksek binaların her katında ayrı yangın söndürme sistemi olması gerektiğini söyledi. Kılıç, “Bir katta çıkan yangının diğer kata asla geçmemesi gerekiyor. Burada yangının giydirme cepheden yayıldığını gördük. Giydirme cephelerde yanmaz malzeme kullanılmalıydı.” dedi. Türkiye Yangından Korunma Derneği Başkanı İsmail Turanlı da yüksek binaların ısı yalıtımında petrol türevi malzeme kullanıldığını belirterek uyardı: “Bu tarz binalarda taş yünü uygulaması yapılmalı. Çünkü taş yünü yanmaz ve ısıya dayanıklıdır.”

Büyük katlı yapılarda her katta ayrı yangın söndürme sistemi olması gerektiğini belirten İTÜ Öğretim Görevlisi ve yangın uzmanı Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, “Böyle büyük binalarda yangının itfaiye tarafından söndürülmesi beklenmemeli. Bu tarz binaların her katında ayrı yangın söndürme sistemi olmalı. Bir katta çıkan yangın diğer kata asla geçmemeli. Bunun için de şaftların, giydirme cephelerinin tamamen aralıklarının kapatılması gerekiyor. Burada yangın giydirme cepheden yayılıyor. Giydirme cephelerde yanmaz malzeme kullanılmalıydı.” şeklinde konuştu.

Yüksek binalarda arada yangın kesicilerin olması gerektiğini vurgulayan Türkiye Yangından Korunma Derneği (TÜYAK) Başkanı İsmail Turanlı ise şunları söyledi: “Özellikle yüksek binalarda uygulamada petrol türevi malzeme ısı yalıtımında kullanılıyor. Petrol türevi bir malzeme ile bina kaplanıyor ve yangın kesici sistem yok. Eğer petrol türevi yalıtım malzemesi kullanılacaksa yatay, yanmaz malzemeden blokajlar uygulamak gerekiyor. Bu tür malzeme kullanılırsa kompozit hale getirilmeli. Isı karşısında sağlam durması sağlanmalı.”

Etiketler

Bir yanıt yazın