‘Arap Camisi” yeniden ibadete açıldı

İstanbul'un ilk camisi olarak bilinen Arap Camisi için düzenlenen törene Başbakan Yardımcısı Arınç katıldı.

İstanbul’u kuşatmaya gelen İslam orduları tarafından 717 yılında yapıldığı bilinen Beyoğlu’ndaki Arap Camisi, restorasyonunun tamamlanmasının ardından yeniden ibadete açıldı.

Başbakan Yardımcısı Arınç, teravih namazı öncesi yapılan açılışta, Arap Camisi’ni ‘bir nadide inci’ şeklinde tanımladı.

Arınç, ‘Vakıflar Genel Müdürlüğü, ecdat yadigarlarını bir bir restore ediyor. Son 10 yılda 4 bine yakın cami, külliye, imaret, kervansaray ve bunların benzerleri imar edildi, restore edildi ve açıldı. Katrilyonluk bir sermayeyi bu açılışlar için kullandık. Allah işimize bereket verdi ve böyle güzel eserleri ayağa kaldırmak için büyük bir gayretle çalıştık’ dedi.

Bülent Arınç, caminin, Haliç’in Galata yakasındaki en büyük camisi olduğuna değinerek, caminin tarihçesine ilişkin bilgi verdi.

Arınç, ikinci müjdelerinin Trabzon’daki Ayasofya Camisi’nin açılması olduğunu dile getirerek, ‘Trabzon Ayasofya Camisi de bugüne kadar aslında aslında hiç olmadığı şekliyle maalesef müze haline getirilmiştir. Bizim dönemimizde böyle bir şey olamaz. Camiler Allah’a ibadet edilen yerlerdir, hiçbir kanun onu asıl maksadından başka bir yere götüremez. İnşallah en kısa zamanda Trabzon Ayasofya Camisi’ni hep beraber açarız. Başkanım bizi hep beraber otobüslere koyar, Trabzon’a gideriz bir cuma namazı da inşallah orada, ecdadımızın camisinde ‘Allahu Ekber’ diyerek, saf tutarız’ diye konuştu.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı da, Arap Camisi’nin, İstanbul ile simgeleşmiş, çok özgün bir yapı olduğunu belirtti.

Etiketler

Bir yanıt yazın