10 Çılgın ve Sıradışı Kitap Tasarımı

Yakın zamanda, içindeki tarifleri okuduktan sonra gerçekten yiyebileceğiniz bir kitap keşfettik ki, bizce gerçekten çok iyi bir fikir.

Bu ince ve çılgın kitaptan esinlenerek, yenilebilenlerden mekanik olanlara ve teknik olarak canlı olanlara kadar diğer sıradışı kitapların izine düştük. Doğrusu, biz çoğunlukla bütün kitapların sanat objesi olduğunu düşünüyoruz ama bunların her biri kitap olarak fonksiyon gösteren, yenilikçi ve ilginç tasarım ürünleri olarak normal standartların üzerinde ve ötesinde.

Alman tasarım firması Korefe ve Gerstenberg Publishing’in tariflerin taze makarna sayfalarına basıldığı ve pişirildiğinde lezzetli bir lazanya yapılabilen özel baskı yemek kitabı.

John Christie ve Ron King tarafından 1985’te Circle Press tarafından yayınlanan Ayna Kitabı adı gibi. Lekelemeden tutabilmek için bir eldiven çifti ile beraber set olarak geliyor. Kendini keşfetmeyle ilgili bir kitap olması amaçlanmış: “Sayfalar çevrildiğinde, eller yansıyor ve yakından baktığınızda da kendi yüzlerimiz. Çevirme eylemini yaparken, kendi görüntümüz bozuluyor.” Bu kitap kendi düşünce dünyamıza ve kendimizi tanımaya girişin anahtarı niteliğinde.

Çok sıradışı görünmese de James Kaelan’ın “We’re Getting On”un ilk baskısı huş ağacının tohumundan yapılmış. Okumayı bititrdiğinizde, tohumları ekip ağaç yetiştirebilirsiniz.

Yenilebilir kitaplardan konuşmuşken Design Criminals yiyebileceğiniz diğer bir cilt. Ancak bu tamamen şekerden oluşan ve sebze mürekkebiyle yazılmış bir sanat kitabı. Kitap Andreas Pohancenik’e prestijli Brit Insurance Tasarım Ödülleri’ne adaylık kazandırmış. Yapılış videosuna buradan ulaşabilirsiniz.

Karanlıkta parlayan kitap Hırvat tasarımcılar Bruketa&Žinić tarafından sadece gece tanımlanabilecek bir kitap olarak tasarlanmış. Aydınlıkta, düz beyaz bir dergi olarak görünüyor. Daha fazlası için burayı tıklayınız.

Bu kitaplar İspanya’da The Jungle Book 2 filminin promosyonunu yapmak için pazarlama stratejisi olarak dağıtılmış olsa da, bizce fenomenler. İçinde ne olduğunu merak ediyoruz.

The Mechanical Word, Karen Bleitz tarafından Richard Price’ın şiiriyle tasarlanan 5 ciltlik mekanik kitap serisi. Okuyucular kitabın üzerindeki kolları çevirerek şiirle etkileşime geçiyorlar ve “İletişimin kurgusunda gizlenmiş güçleri açığa çıkarıyorlar”

Martha Hayden’ın Coffee Stains kitabı kahvenin sağlığa faydalarını anlatan bir kitap ve kahve çökeltisinden yapılmış. Ne kadar uygun.

Helen Friel tarafından tasarlanan, Edgar Allan Poe’nun “The Imp of the Perverse” kısa hikayesinin bu baskısı doğru bir şekilde okuyabilmek için tahrip edilmeli. The Imp of the Perverse, içimizdeki yapmamamız gereken şeyleri bize yaptıran sesi tartışıyor. Her sayfa grid sistemde delikli bir yapıya sahip ve metnin bazı kesitleri boş. Okuyucular komutları takip ederek, yırtıp katlayarak belirli kesitleri yerine getirip metni tamamlıyor. Kitaplar genelde değerli nesnelerdir ve burada tahribat okuyucuya çelişkili duygular vermek için planlanmıştır. Kitapları mükemmel ve bozulmamış bir biçimde mi saklamalılar yoksa kendilerini çocukluğa teslim edip parçalayarak zevk mi almalılar?

Richard Long’un Nile (Papers of River Muds) kitabının her bir baskısı Mississippi, Amazon, Rhine, Guatiquia, Huang He, Hudson, Nairobi ve diğer nehirlerin çamurundan yapılmış. Her sayfa çamurunun nereden toplandığına bağlı olarak değişiyor.

Etiketler

2 yorum

  • tugba-yildizhan says:

    Hepsi harika tasarımlar, özellikle Edgar Allan Poe’nun “The Imp of the Perverse” kitap tasarımını çok beğendim kişi okudukça özgürleşir , bunun anlık uygulamaya geçirilmiş olması oldukça iyi ,biryandan da James Kaelan’ın “We’re Getting On”un kitabı, ilim için de olsa ,zarar verdiğimiz doğayı yeniden canlandırmaya çağırıyor olması farlı bir başarı örneği…

Bir yanıt yazın