‘Boğaz, beton yığını olur’

Sevda Tepesi'ne imar izni tartışma yarattı. Sivil toplum endişeli: 'Bu izin, Boğaziçi'ndeki eşsiz peyzaj için sonun başlangıcı olabilir.'

Suudi Kralı Abdullah Bin Abdülaziz’e ait olan Sevda Tepesi’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin önceki gün aldığı kararla turizm-konaklama tesisi olarak imara açılması tartışma yarattı. Boğaziçi’nin öngörünüm bölgesinde bulunan ve 1. derece doğal sit alanı olan 57 bin 470 metrekarelik arazinin imara açılmasına sivil toplumdan tepki var: “Sevda Tepesi’nin imara açılması Boğaz’da bugüne kadar koruduğumuz alanların tamamen yapılaşmaya açılmasına emsal teşkil eder.”

Suudi Kralı Abdülaziz’e, 1984’te 27 milyon dolar karşılığında satılan Sevda Tepesi, İBB Meclisi’nin önceki gün aldığı kararla turizm-konaklama tesisi olarak imara açıldı. İmar değişikliği için plan teklifini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü verdi. Bazı üyelerin muhalefetine rağmen İBB Meclisi’nde oy çokluğuyla alınan kararla birlikte arazinin 3 bin 379 metrekaresine inşaat yapılabilecek.

Ağaçlar korunacak
Plandaki şartlara göre binaların yüksekliği 7.5 metreyi geçmeyecek ve arazide bulunan 50’den fazla ağaç korunacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Boğaziçi Yüksek Koordinasyon Kurulu’ndan onay alınmadan proje yapılamayacak. Ayrıca uygulama aşamasında Boğaziçi İmar Planları’na uygun hareket edilecek. Sevda Tepesi’nin imara açılmasıyla Boğaz’daki benzer alanların da betonlaşacağı konusunda hemfikir olan uzmanlar ise endişeli.

Eyüp Muhcu
(Mimarlar Odası Başkanı): Sevda Tepesi, Boğaziçi’nin öngörünüm bölgesinde, 1. derece doğal sit alanı olan ve mutlak yapı yasağı bulunan bir bölge. Yani yasalarla korunması güvence altında. Özal döneminde, satılırken imar vaadinde bulunulmuş fakat konu gündeme geldiğinde büyük tepki alması nedeniyle geri adım atılmıştı. AKP hükümeti döneminde Sevda Tepesi’nin imara açılması yeniden gündeme gelmiş fakat kamuoyunun haklı tepkileri ve yasal nedenlerden dolayı bu yatırımdan vazgeçilmişti. Yargının tepenin imara açılmasında engel olmaktan çıkarılması için bir takım kanun değişiklikleri yapıldı. Fakat bu koşullara rağmen Sevda Tepesi’nin imara ve yapılaşmaya açılması yasal olarak mümkün değildir. İBB Meclisi’nin bunu bilmesine rağmen aldığı karar hukuk, şehircilik ve koruma açısından skandal niteliğindedir. Kararın hayata geçirilmesi halinde Boğaziçi öngörünüm bölgesindeki eşsiz peyzaj değerlere sahip parçaların tek tek yok edilmesinin önü açılacaktır.

Tayfun Kahraman
(Şehir Plancıları Odası Başkanı): Böyle bir plan değişikliği Boğaz’daki bugüne kadar koruduğumuz alanların tamamen yapılaşmaya açılmasına emsal teşkil edecektir. Boğaz’da Sevda Tepesi’ne benzer, birçok özel mülkiyetteki koru alanı var. Boğaziçi Kanunu ile bu alanları şimdiye kadar koruduk. Bu kararla birlikte özel koru alanları da yapılaşmaya açılacaktır. Yıllardır yasalarla koruduğumuz bu alanları, bugün ne oldu da yapılaşmaya açmak için karar alınıyor, bunu sormak lazım.

Prof.Dr. Nur Akın
( İstanbul Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi): Bu tür kararlar Boğazın doğal güzelliğini tehlikeye atar. Ayrıca turizmin sit korumada kentsel olsun, doğal olsun çok tehlikeli olduğunu düşünüyorum. Sevda Tepesi, Turgut Özal döneminde de çok tartışılmıştı. Tepenin turizm tesisi olarak imara açılmasının çok hayırlı olacağına inanmıyorum. Bu kararın boğaz için çok tehlikeli ve yıpratıcı olacağı kanaatindeyim.

Muhalif üyeler eylemde
Kararı protesto eden CHP’li il meclis üyeleri, dün İBB Meclis Salonu’nda oturma eylemi gerçekleştirdi. CHP İstanbul Milletvekilleri Gürsel Tekin, Sezgin Tanrıkulu, Aydın Ayaydın ve Ali Özgündüz’ünde destek verdiği eylem gece yarısı sona erdi.

Etiketler

Bir yanıt yazın