Ispanak ve maydanozdan ısınan boya

Kütahya'da iki lise öğrencisi, ıspanak ve maydanozdaki klorofil maddesiyle elde ettikleri yeşil renkli boyanın, bina duvarlarında ısınma maliyetinin azaltabileceğini belirledi.

Kütahya’da iki lise öğrencisi, ıspanak ve maydanozdaki klorofil maddesini kullanarak, bina duvarlarında ısınma maliyetini azaltacak yeşil renkli boya geliştirdi.

Öğrenciler, klorofilin, havuz suyunun daha çabuk ısınması ve insan vücudunu sıcak tutan giysiler üretilmesini de sağlayabileceğini belirledi.

Nafi Güral Fen Lisesi 11’inci sınıf öğrencileri Mehmet Eralp Köse ve Süleyman Törehan Tarık, ders etkinliği kapsamında, okulun biyoloji öğretmeni Muzaffer Efe danışmanlığında kısa adı ‘Klorofilli Boya’ olan ‘Klorofil Pigmentinin Yüzeylerin Isıtılmasında Kullanılmasının İncelenmesi’ konulu proje hazırladı.

Öğrenciler, klorofilin, ışık enerjisini ısı enerjisine dönüştürmesi özelliğinden yararlanarak, ışık aldığında boyandığı yüzeyi ısıtan boya ve boya katkı maddesi üretmeyi amaçladı. Ispanak ve maydanozdaki klorofili ayrıştıran öğrenciler, elde ettikleri yeşil renkli boyayla binaların duvarlarında ısınma maliyetini azaltmayı başardı.

Ders işlerken klorofilin, üzerine ışık aldığında ısı yaydığını fark ettiklerini söyleyen Köse, ”Güneş ışığı geldiğinde duvarların daha fazla ısınabileceğini düşünerek, klorofili boyaya katmaya karar verdik” dedi.

Tarık da boyaya katacakları klorofili elde edebilmek için Dumlupınar Üniversitesi’ndeki uzmanlardan yardım aldıklarını anlattı.

4 DERECELİK FARK
Ispanak ve maydanozu etil alkol yardımıyla ezip, benzen ve saf su ekleyerek klorofili ayrıştırdıklarını dile getiren Tarık, ”Elde ettiğimiz klorofili yüzeylere uyguladık. Yüzeylerden birine klorofilli boyayı, diğerine normal boyayı sürdük. Klorofilli boyanın diğerine göre 4 derece daha fazla ısındığını gördük. Bu yöntem soğuk bölgelerde kullanıldığında daha fazla ısınma gerçekleşebileceğini belirledik” diye konuştu.

Biyoloji öğretmeni Muzaffer Efe ise projeyle sağlanan klorofilli boyanın sadece binaların duvarlarında değil, çeşitli alanlarda da kullanılabileceğini ifade etti.

Bu boyayla özellikle soğuk bölgelerde yüzeylerin ısıtılması için daha az enerji harcanabileceğine dikkati çeken Efe, şunları söyledi:

”En çok klorofili, ıspanak, maydanoz, ısırgan otu ve çimen içermektedir. Bu bitkilerin klorofili ayrıştırılarak doğal ışık kaynakları, ısıya dönüştürülebilir. Havuzlarda kullanılıp içindeki suyun daha çabuk ısınması sağlanabilir. Klorofil pigmentinden kumaşlar üretilip ısıyı daha çok tutması sağlanarak, giyen kişiyi daha fazla ısıtabilir.

Klorofilin bu özelliğinin ortaya çıkarılması, özellikle yapı teknolojisinde yeni sonuçlar ortaya çıkarabilir. Kirlenmeyen boyalar yapıldıysa ışıkla ısınan boyalar da yapılabilir. ‘Bu boya sadece yeşil mi olacak?’ diye düşünülebilir. Klorofili olumsuz etkilemeyecek başka renkte boyalar kullanılabilir.”

Etiketler

Bir yanıt yazın