Star Wars Mimarlığı

Star Wars'u izlerken gezegenler size çok tanıdık gelebilir. Coruscant, Naboo, Tatooine ve diğer gezegenlerin ürkütücü mimarlığında ait olduğumuz gezegenden, dünyadaki tarihi yapılardan izler görebilirsiniz.

Örneğin ilk bakışta, yoğun nüfuslu Coruscant oldukça fütüristik gibi gözükür. Coruscant gökdelenlerin atmosferin alt tabakasına kadar uzandığı sonsuz, çok katmanlı bir megalapolistir fakat bu bir Mies van de Rohe modernizmi değildir. Lucas, kentin eski tarzları ve daha çok piramidal şekilleri ile Art Deco ya da Art Moderne mimarlığı ile kombine olmasını istemiştir.


Görsel: Anakin Skywalker Jedi Konseyi önünde
Kaynak: Star Wars Görsel Sözlük, Dost Yayınları

Star Wars’u izlerken gezegenler size çok tanıdık gelebilir. Coruscant, Naboo, Tatooine ve diğer gezegenlerin ürkütücü mimarlığında ait olduğumuz gezegenden, dünyadaki tarihi yapılardan izler görebilirsiniz.

“Ben temelde Viktoryan döneme ait bir kişiyim.” diyor George Lucas NY Times’a verdiği bir röportajda. “Viktoryan döneme ait eserleri severim. Sanat eserleri toplamaktan hoşlanırım, heykelleri severim. Eski olan herşeyi seviyorum.”

Gerçekte, Lucas’ın Skywalker Ranch’teki evi tamamen eski moda akımlarla döşenmiş: Lucas’ın 1860’lardan kalma bir malikane olan evi elektronik cihazlarla dolu. Bu durumda denilebilir ki George Lucas’ın hayatı da filmleri gibi hem nostaljik hem de fütüristik. Star Wars’u izlerken dikkat edin, benzer işaretleri göreceksiniz.


Görsel: Watto’nun dükkanı
Kaynak: Star Wars Görsel Sözlük, Dost Yayınları

Örneğin ilk bakışta, yoğun nüfuslu Coruscant oldukça fütüristik gibi gözükür. Coruscant gökdelenlerin atmosferin alt tabakasına kadar uzandığı sonsuz, çok katmanlı bir megalapolistir fakat bu bir Mies van de Rohe modernizmi değildir. Lucas, kentin eski tarzları ve daha çok piramidal şekilleri ile Art Deco ya da Art Moderne mimarlığının düzgün hatları ile kombine olmasını istemiştir.


Görsel: Coruscant
Kaynak: jedinet.com

Jedi Tapınağı’na daha yakından bakalım. Sanat bölümü bu muhteşem strüktürün dini doğasını anımsatacak olan doku üzerinde uğraşarak çeşitli tasarımlar üzerinde çalışmış. Sonuç: Gotik pencerelerin kemerlerine benzer kemerleriyle sivri kuleler! Jedi Tapınağı Avrupa katedrallerinin ve belki özellikle Viyana’da olanın uzak bir kuzeni olarak doğmuş.


Görsel: Jedi Tapınağı
Kaynak: members.aol.com

Filmin sanat şefi Doug Chiang ise “Birşeyleri dünya tarihinde güçlü bir duruşu olan yapılara bağlamadan tasarımlamamız gerektiğini anladım.” diyor Star Wars Episode 1’den sonra verdiği bir röportajında.

Seyrek nüfuslu, küçük gezegen Naboo, gelişmiş bir medeniyet tarafından inşa edilmiş romantik şehirlerden oluşur. Kubbeli yeşil binaları ile uçsuz bucaksız bir kompleks olan Theed Palace hem barok hem de klasik tarzdadır. İtalya’daki Trento gibi eski bir Avrupa kasabasının bir rüya uyarlamasını görüyor gibi oluruz ve hakikatten de Theed Palace’ın iç mekanlarının çekildiği sahnelerde gerçek bir İtalyan sarayında, Napoli yakınlarındaki Caserta’daki the Royal Palace’da çekilmiştir.


Görsel: Theed Palace
Kaynak: Star Wars Görsel Sözlük, Dost Yayınları

3. Charles tarafından inşa ettirilen “the Royal Palace” görkemli ve kemerli yolları, iyonik sütunları, parlak mermerden koridorları ile oldukça romantiktir. Ölçek olarak daha küçük olsa da Versailles Sarayı’na benzetilir.

Eğer şimdiye kadar Amerika’nın güneybatısını ya da Afrika’nın düzlüklerini görme şansınız olduysa, Tatooine’in çöllerini biliyorsunuz demektir. Lucas’ın doğal kaynakların eksikliği içerisindeki gezegeni yerleşimlerini yıllar içerisinde parça parça, yavaş yavaş kurmuştur. Kıvrık, topraktan yapılmış strüktürler Arizona ya da New Meksico’daki yapılara benzer. Zaten Tatooine’de gördüğümüz çoğu şey Afrika’nın kuzeyinde, Tunus’ta çekilmiş, kerpiçten yapılma bir çok binada Ajim isimli adadan türemiştir.


Görsel:Tatooine
Kaynak:nachoua.com

Episode IV’ten Lars Ailesi’nin malikanesi Tunus’taki Matmata kasabasında bulunan Otel Sidi Driss’te, Tataouine’nin kuzeybatısındaki çok katmanlı köle yerleşimleri ise Hotel Ksar Hadada çekilmiş. Anakin Skywalker”ın çocukken yaşadığı ev ise bu köle kompleksleri içerisinde bulunur.

Lars Ailesi’nin yatak odasının ve mutfağın mağramsı olduğu malikhanesi gibi, Star Wars pirimitif konstriksiyonlarla yüksek teknolojiyi birbirine adapte eder.

Etiketler

Bir yanıt yazın