Tartışmalı Berlin Büyükelçilik Binası’nın İnşaatında Sonuca Yaklaşılıyor

2007 yılında açılan "TC Berlin Büyükelçiliği Kançılarya Binası Uluslararası Mimari Proje Yarışması"nı ve tartışmalı sürecini hatırlayanlar olacaktır.

Dışişleri Bakanlığı tarafından iki aşamalı olarak açılan yarışmada 3. olan projenin uygulanmasına karar verilmişti. Volkmar Nickol, Felipe Schmidt, Thomas Hillig tarafından tasarlanan proje şimdi ise tamamlanmak üzere. Geçtiğimiz sene temeli atılan binanın kaba inşaatı geçtiğimiz Ocak ayında tamamlanmıştı.

Kaba inşaatının tamamlanması anısına yapılan çatı çatma töreninde konuşan Büyükelçi Hüseyin Avni Karslıoğlu “Yeni binamıza yıl sonuna doğru taşınmayı planlıyoruz. Osmanlı döneminden kalan arsa üzerine yapılan binamız, Dışişleri Bakanlığı’nın en büyük inşaat projesidir. Açılış törenine Türkiye’den en yüksek düzeyde katılım bekliyoruz,” dedi.

Proje Türkiye’den İzler Taşıyor

Tasarımcılar binanın, Avrupalı olmaya çalışan bir yandan da Türk ve Osmanlı geleneklerinin hüküm sürdüğü Türkiye’deki kültürel gerilimi yansıttığını düşünüyorlar. Bunu yansıtmak için kompleksi iki ayrı bina şeklinde düşünmüşler. Ve aradaki fuaye alanı da iki kıtayı ayıran Boğaziçi olarak tasarlanmış.

Tasarımcıları, binanın her seviyesinde Geleneksel Türk Mimarlığı’na referans verdiğini söylüyorlar. Cephede kumtaşına aktarılan Girih deseni, bakır kaplamalı kapı ve fuayedeki cam duvarlar bunun bir örneği. 100 kişinin çalışacağı bina zemin altında 2, üstünde 3 olmak üzere 5 katlı.

Yarışma Süreci

Yarışmanın açılmasından sonuçlanmasına kadar geçen süreçteki tartışmalar bu adreste bulunabilir.

Etiketler

Bir yanıt yazın