‘İlyas Bey’e Europa Nostra ödüllü restorasyon

İlyas Bey Külliyesi'nin Europa Nostra ödüllü restorasyon projesi tamamlandı.

Külliye önceki gün Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın katıldığı törenle ziyarete açıldı. İlyas Bey Külliyesi, Aydın’ın Didim ilçesine bağlı, 1. derece arkeolojik sit alanı olan Milet Antik yerleşmesinde bulunuyor. Batı Anadolu’nun güçlü beyliklerinden Menteşeoğulları’nın son hükümdarı İlyas Bey tarafından 1404’te yaptırılan külliye, cami, medrese, imaret, çifte hamam ve çarşı gibi birimlerden oluşuyor.

Gömleklik kumaş üretim ve tasarım markası Söktaş, bakımsızlık nedeniyle harabeye dönen 600 yıllık külliyeyi restore etmeye karar verdi.

Şimdi gözler büyük ödülde
Mimar Cengiz Kabaoğlu’nun başkanlığındaki çalışmalara 2006’da başlandı. 6 yılda tamamlanan restorasyon, Avrupa’nın kültürel mirasını korumayı misyon edinen Europa Nostra tarafından ‘Koruma ve Kültürel Mirasın Değerlendirmesi’ kategorisinnde ödüle layık görüldü. Restorasyon 1 Haziran’da Lizbon’da düzenlenecek törende açıklanacak Europa Nostra’nın büyük ödülüne de aday gösterildi.

Restorasyonla eşzamanlı olarak bir de İlyas Bey Külliyesi kitabı hazırlandı. Kitabın editörlüğünü İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk ve İslam Sanatı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. M. Baha Tanman ve Harvard Üniversitesi Tarih Bölümü doktora öğrencisi Leyla Kayhan Elbirlik üstlendi.

Etiketler

Bir yanıt yazın