Vicdansızlık

İSTANBUL Kemerburgaz'daki katı atık fabrikasının Büyükşehir Belediyesi tarafından kapatıldı ya... Böylece Büyükşehir'in bu tesisin ne kadar zararlı olduğunu yıllar sonra kabullenmesi ilginç...

Böyle bir umursamazlık Batı ülkelerinde olsa, o mahalleliler ne tazminat alırlardı acaba?

Bazı şeyleri anlamakta güçlük çekiyoruz.
Zararlı diye kapatılan bir tesis, Çorlu’nun dibine verimli tarım arazilerine kurulmak istenir. Çorlu, Trakya’da ‘İkinci bir Gebze olmaya aday’, nüfusu 300 bine ulaşmış; her gün 1000 kamyon katı atık yükünü nasıl kaldırılır? Gidin daha kuzey yönüne, kumluk arazilerine demek geliyor içimizden.
Nasıl bir vicdansızlıktır bu…
Adında ‘Çevre’ yazan bir bakanlık da böyle çevresel ‘vahşiliğe’ nasıl izin verir. Gidin o bölgeye, içiniz sızlasın. O ÇED raporunun nasıl alındığını, Çorlulular biliyor. ÇED toplantısından kimin haberi olmuş acaba?
CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, bakan Erdoğan Bayraktar’a sorular sormuş; ortalama ‘bürokratik’ yanıtlar almış… Bakana “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hem Çorlu’da yaşayan yurttaşlarımızın sağlığını hem de bölgede bulunan su kaynaklarına vereceği zararı göz ardı ediyor olmasının kabul edilebilir bir durum olmadığını” anlatıyor.
İstanbullular tarafından önemli bir bilimsel kurula bir yıldır havada, suda ve toprakta yaptırılan tahliller sonunda ortaya çıkacak olumsuz veriler karşısında Bakan Erdoğan Bayraktar dileriz mahcup olmaz.
Tekirdağ Valisi Zübeyir Kemelek ve İl Çevre ve Şehircilik Müdürü Mehmet Ceyhan’ın tesisin o bölgede yapılması için ısrarlı olmaları nedendir? Ankara’dan baskı mı görüyorlar? Bu projenin arkasındaki güçlü isimler kimlerdir?
Ama her şeyden önce Vali ve Müdür, Kemerburgaz’daki katı atık tesisinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından neden kapatıldığını öğrenmek istiyorlarsa, belediyenin İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun raporlarını bir zahmet okumalıdırlar.
Bakalım, projenin askı süresi içinde yapılan itirazlar ne ölçüde dikkate alınacak, göreceğiz.

KAPATIN 2 FAKÜLTEYİ

Okur Hakan Dedeoğlu’ndan bir mektup geldi. Soruna bir başka gözle bakıyor:
“Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi neden vardır; varlık nedeni nedir? Rektör Prof. Osman Şimşek bu konuda neden hiç konuşmaz. Tekirdağ’daki Ziraat Fakültesi ‘Toprak Bölümü’ bu işlerle ilgilenmez mi? Çorlu’da Çevre Mühendisliği Fakültesi olanları niye görmezlikten gelir. Hükümet Trakya’yı sallamazken, bilim adamlarının sesi daha fazla çıkmalıdır. Aksi düşünülüyorsa, o iki fakülteyi kapatın gitsin!”

Etiketler

Bir yanıt yazın