Mamure Kalesi Dünya Mirası geçici listesinde

Mersin'in Anamur İlçesi'nde geçmişi 3 ya da 4 yüzyıllara dayanan, 800 yıl önce savaşta yıkıldığı için Selçuklular tarafından tekrar inşa edilen Mamure Kalesi, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası geçici listesine girdi.

Anamurlu işadamı, Türkiye Genç İşadamları (TÜGİAD) Şubeler Koordinatörü Ali Yücelen, Anamur ilçe merkezinin 6 kilometre doğusunda deniz kıyısındaki kayalıklar üzerinde 39 kulesi, su sarnıçları, hamamı, camisi bulunan ve etrafı 10 metre genişliğinde hendekle çevrili Mamure Kalesi’nin Dünya Kültür mirası sayılması için ilçedeki sivil toplum örgütleriyle birlikte dosya hazırladı. Geçen şubat ayında teslim edilen başvuru evrakını inceleyen Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, değerlendirmelerini tamamlayıp, Mamure Kalesi’ni Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası geçici listesine aldı.

MAMURE ANAMUR’U DÜNYAYA TANITACAK

Türkiye Genç İşadamları (TÜGİAD) Şubeler Koordinatörü Ali Yücelen, kararın çok sevindirici olduğunu belirtip, Anamur’un uluslararası turizmde daha da öne çıkacağını söyledi.

Yücelen, “Mamure Kalesi’yle ilgili böyle bir çalışma Türkiye’de sivil toplum kuruluşları ile özel sektör kuruluşlarının birlikte neler yapabileceklerinin en iyi örneğidir. Kültürel mirasın korunması, dünyanın en önemli çalışmalarından biri olarak kabul ediliyor. Bu anlamda Mamure Kalesi’nin geçici listeye alınması ve akabinde asıl listeye girecek olması büyük bir başarıdır. Şimdiye değin hazırlanmış en kapsamlı ve en detaylı başvuru olan Mamure Kalesi’nin Dünya Kültür Miras Listesi’ne alınması projesinin hayata geçirilmesiyle birlikte Anamur çok farklı bir kültür ve turizm bölgesi haline gelecektir” dedi.

12 yıl önce Mersin’in Mut İlçesi’ndeki Alahan Manastırı ve Tarsus İlçesi’ndeki Aziz Paul Kilisesi, Aziz Paul Kuyusu ve civardaki tarihi mekanlar, aynı listeye alınmıştı.

KARAMANOĞULLARI MAMUR ETTİ

Romalılar tarafından 3 veya 4’üncü yüzyılda yapılan kale, Anadolu Selçuklu Sultanı Aleaddin Keykubat tarafından 1221’de ele geçirildiği sırada yıkıldı. Temelleri üzerine bugünkü kale yapıldı. Daha sonra Karamanoğulları’nın eline geçti. Karamanoğulları’nın tarihini anlatan Şikari’nin kitabında “Anamur ve Taşeli’nin kafirler tarafından zapt ve harap edilmesi üzerine Karamanoğlu Mahmut Bey (1300-1308) 36 bin kişilik ordusuyla düşmanı bozguna uğratıp kaleyi ele geçirmiş, mamur edip, adını Mamuriye koymuştur” kaydı geçer. Kalenin batı duvarının üzerinde bulunan tek yazıtta, özetle:

“Karamanoğlu Alaaddin oğlu Mehmet oğlu Sultan İbrahim inşa etti. Bu tarih Mükerrem Şevval ayında yazıldı” ifadesi yer alır. Karamanoğlu İbrahim Bey 1424-1464 döneminde hüküm sürmüş. Daha sonra, Osmanlılar eline geçen kale 15, 16 ve 18’inci yüzyıllarda küçük onarımlar görmüş. Karamanoğulları’nın Mamuriye adı verdiği kale, günümüzde Mamure adıyla tanınıp, görkemiyle turistlerin gözünü kamaştırıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın