Foster + Partners Index Tower ile Gururlanıyor

Dubai'nin kalabalık caddelerinden birinde bulunan Foster + Partners'ın devasa karma yapısı Index Tower, Yüksek Yapılar ve Kentsel Habitat Kurulu tarafından verilen 2011 Orta Doğu ve Afrika'nın En İyi Binası Ödülü'nü kazanarak dikkatleri üzerine çekti.

Foster + Partners çölde inşa ettikleri gökdelenin cephesinde sıcaklığı düşüren, aynı zamanda gün ışığının içeriye girmesini de sağlayan malzemelerle oluşturulan çoklu katmanlar bulunuyor. 1.070 metre uzunluğundaki kule sıcak iklimler için model oluşturacak bir tasarım.

80 katlı karma kullanımlı yapı Dubai’nin merkezinde yer alıyor. Binanın altındaki 25 kat ofislere, üst katlardaki 47 kat ise konut kullanımına ayrılmış. Dikkatli bir planlama ile binanın ihtiyaç duyduğu enerji alt seviyelere indirgenmiş. Doğu ve batı cepheleri içeriye giren güneş ışığını azaltmak için dar biçimde tasarlanmış.

Kuzey cephesi, direkt gelen güneş ışığını engellemek için gölgelik oluşturan çıkıntılar ile kaplanmış. Gölgelendirilmiş giriş lobiyi ve çevresini serinletecek geniş bir su öğesi ile çevrelenmiş. Tavanlarda ise küçük pencereler oluşturularak gün ışığının içeri girmesi sağlanmış.

Jüri üyesi ünlü mimar Werner Sobek şunları söylüyor: “Index, yönelme, gölgeleme ve merkezde yerleşme stratejileri ile Orta Doğu için yeni bir çevre simgesi oluşturuyor.”

Etiketler

Bir yanıt yazın