Patara Antik Kenti Kültür ve Turizm Bakanlığı’na Devredildi

Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne devredilen Kaş'taki Patara Antik Kent'te bulunan Likya Birliği Meclisi, çalışmaların tamamlanmasının ardından yeniden Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredildi.

Anadolu’nun antik en büyük meclisleri arasında yer alan ve 2008 yılında restorasyon çalışması için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne devredilen Kaş’taki Patara Antik Kent’te bulunan Likya Birliği Meclisi, çalışmaların tamamlanmasının ardından yeniden Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredildi.

Kurumlar arasında çok güzel bir işbirliği gerçekleştirerek Likya Birliği Meclisi’ni hem Türkiye’ye hem de dünyaya armağan ettiklerini bilerten Günay yaptığı konuşmada “Türkiye’nin bütün kültürlerine nasıl sahip çıktığını, hiç ayrım yapmadan sahiplendiğini ve geleceğe taşıdığını en güzel örnekle gösteriyoruz” dedi.

Arkeolojik çalışmalara önemli kaynaklar ayırdıklarını ifade eden Bakan Günay önemli eserleri ayağa kaldırdıklarını, değer kattıklarını dile getirerek “Türkiye’deki arkeolojik alanlara 2001 ve 2002 yılında 2 milyon lira ayırırken, 2011 yılı sonunda 48 milyon lira ayırdık. Sadece arkeolojik alanların kazısı için… Bu, sanıyorum ki dünya çapında bir rekordur” diye konuştu.

Demokrasi’nin bu topraklarda filizlendiğini gösteren Likya Birliği Meclisi’ni ayağa kaldırarak Anadolu kültürünün ne kadar eskiye gittiğini tüm dünyaya anlattıklarını da söyleyen Günay, restorasyonda emeği geçenlere teşekkür etti.

Vali Altıparmak, daha sonra TBMM Başkanı Çiçek ile Bakan Günay’a Patara Antik Kenti’nin fotoğraflarını, Kaş Kaymakamı Selami Kapankaya da halı hediye etti.

Bakan Günay da Cemil Çiçek’e, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ait tanıtım kitabı hediye etti. Bakan Günay, ayrıca kazı başkanı Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Havva İşkan Işık’a plaket verdi.

Törenin ardından Çiçek ve Günay, Likya Birliği Meclisi önünde açılan el sanatları sergisini gezdi.

Likya Birliği Meclisi’nin devir teslim törenin ardından Kaş’ taki arkeolojik kazılarda incelemelerde bulunan Günay Kaş’ta yer alan Helenistik dönemine ait tapınaktaki çalışmaları inceleyerek alanın uzun yıllardan bu yana şehir içinde sarmaşıklarla, bitki örtüsüyle kapatılmış, ama tarihsel yapısı olduğu bilinen bir alan olduğunu söyledi.

Birkaç yıl önce bölgede bulunan antik tiyatroda restorasyon çalışmasına başlanıldığını anlatan Günay, “Bu alanda da bitki örtüsünün temizlenmesini ve yapıların ortaya çıkarılmasını istemiştik. Bitki örtüsüyle kaplı alanı temizledik, turizme kazandırdık. Kısa bir çalışma yaptık ve kısa bir süre içinde Kaş’ta herkesin ilgisini çekebilecek bir alan kazanmış olduk” diye konuştu.

Bakan Günay, turizm açısından önemli bir yere sahip olan Kaş’ın kazılarla tarihsel kültürel değerini de artıracağını vurguladı.

Etiketler

2 yorum

Bir yanıt yazın