Gürcistan’da Hız Kesmeyen Mimarlık

Türkiye'nin sınır komşusu Gürcistan imar faaliyetlerinde hız kesmiyor.

Hızla gelişen Gürcistan, modern mimarlık eserleri ile öne çıkıyor. Son zamanlarda dünya çapındaki birçok mimarlık ofisinin Gürcistan’da gerçekleştirdiği işler, uluslararası arenada ülkenin Çin ile rekabet edebilecek düzeyde olduğunu düşündürüyor.

Lazika Masterplan

Gürcistan’ın finans ve ekonomi merkezi haline gelmesi planlanan Lazika kenti için acil bir master plan hazırlanmıştı. Manhattan’ı andıran görüntüsüyle yeni bir kent olarak kurulan Lazika projesi oldukça fazla eleştiri de almıştı. Bir kentin sosyal, politik ve ekonomik unsurlarının zamanla gelişebileceği, bu şekilde, hızlıca geliştirilen kimliksiz bir kentin birçok soruna gebe olduğu konuya getirilen eleştirilerden bazılarıydı. Gürcistan’ın batısında 200 km²’lik bir alanda geliştirilen proje ile Lazika’nın Karadeniz’in önde gelen ticaret bölgelerinden biri olması bekleniyor. Gürcistan’ın kimliğini uluslararası arenada canlandırması hedeflenen Lazika projesinin 2020 yılında tamamlanması öngörülüyor.

 

Barış Köprüsü

İtalyan mimar Michel De Lucchi tarafından Mtkvari Nehri üzerinde tasarlanan köprü, tarihi Tiflis’i yeni bölgeyle buluşturuyor. 6 Mayıs 2010 tarihinde kullanıma açılan yaya köprüsü çağdaş tasarımı ile dikkat çekiyor.

Adliye Binası ve Polis Merkezi

 

J. Mayer H. Architects tarafından tasarlanan yeni adliye binası ve polis merkezi Mestia kasabasında yer alıyor. Kayak merkezi olarak öne çıkan Mestia kasabası son yıllarda önemli bir turizm merkezi oldu. Tamamlanan iki bina ile turizmden ziyade kentle ilgili faaliyetlerin öne çıkarılması amaçlanıyor. Mestia’nın tarihi merkezinde yer alan polis merkezi binası ilginç cephesi ile dikkat çekiyor. Mestia’nın kent meydanında yer alan adliye binası ise meydanın yenilenmesini sağlayan yeni kamu binalarından sonuncusu.

Batum Akvaryumu

Henning Larsen Architects tarafından tasarlanan yeni akvaryum Batum limanında yer alıyor. Taş görünümündeki yapısıyla ilginç bir tasarım olan yapı kompleksinde 4 adet sergi salonu yer alacak ve akvaryumda Ege, Akdeniz, Hint Okyanusu, Karadeniz ve Kızıldeniz’de yaşayan balık çeşitleri sergilenecek.

Dinlenme Tesisleri

J. Mayer H. Architects tarafından tasarlanan 20 adet dinlenme tesisi kompleksi Gürcistan’da Azerbaycan ile Türkiye’yi bağlayan otoyol üzerinde yer alıyor. Benzin istasyonu ve süpermarketler dışında pazar alanı ve yerel sanat eserlerinin sergilendiği bir kültür merkezinin de yer aldığı dinlenme tesisleri içerdiği işlevlerle çevresini de canlı kılıyor.

Mestia’da Havaalanı

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Mestia’da bir dağ kasabasındaki havaalanı projesinin tasarımcısı J. Mayer H. Architects. Kayak merkezi özelliğiyle turistik bir merkez olmaya aday kasabanın cazibesinin arttırılması ve ulaşımın kolaylaştırılması amacıyla inşa edilen havaalanının açılışı 24 Aralık 2010 yılında gerçekleştirilmişti.

Kutaisi’de Havaalanı

UN Studio tarafından tasarlanan havalimanı alanının içinde, terminal binasının haricinde 55 metre yüksekliğinde, 300 metrekarelik kontrol kulesi ve 1.500 metrekarelik ofis binası bulunuyor. Aralık 2011’de temeli atılan inşaatın Eylül 2012’de tamamlanması öngörülüyor.

Tiflis Savcılık Ofisi

Davetli yarışmayla gerçekleştirilen projenin tasarımı Gürcistanlı mimarlık ofisi Architects of Invention’a ait. Tiflis’in kuzeybatısındaki adliye binasının yakınında yer alan savcılık ofisi 60 kişiye yetecek büyüklükte çalışma mekanı, lobi ve park alanı içeriyor. Işıklıklı siyah çerçeveler, ileri-geri hareket ederek binanın ön cephesinde teraslar ve balkonlar oluşturuyor.

Sarp Sınır Kapısı

J. Mayer H. Architects tarafından tasarlanan gümrük kontrol noktası Karadeniz kıyısında yer alıyor. Sundurma şeklindeki terasları ile kule su ve kıyı şeridine dik bakan birden çok katıyla birlikte görüntüleme platformu olarak kullanılıyor. Gümrük tesislerine ek olarak, yapının ayrıca bir kafeteryası, personel odası ve bir konferans salonu da bulunuyor.

Gürcistan İçişleri Bakanlığı Yönetim Binası

Kakheti otoyolu üzerinde 49.652 m²’lik alanda Gürcistan İçişleri Bakanlığının yeni yönetim ve polis merkez binası olarak yer alan binanın tasarımcısı M-Ofis Mimarlık. Eğrisel sıra dışı forma sahip dış cephe kabuğu ile ilginç bir tasarıma sahip olan yapı, modern Gürcistan’ın yeni simgelerinden biri olmaya aday.

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın