Akmerkez’de ortaklar birbirine girdi

Türkiye'nin ilk AVM'lerinden Akmerkez'in ortağı Hollandalı Corio, nakit kârdan mahrum edildiği ve temsilcileri Franciena Zijlstra'nın genel kurulda ibra edilmediği gerekçesiyle Akmerkez GYO'ya dava açtı.

Akkök, Tekfen ve İstikbal markalarının ortak girişimiyle Etiler’de 1993 yılından beri faaliyet gösteren, bir zamanların en popüler alışveriş merkezi (AVM) Akmerkez’de ortaklar birbirine girdi.

2005 yılında Akmerkez’in yüzde 46.9’unu 148 milyon euroya satın alarak Türkiye’ye giriş yapan ardından İstanbul dışında AVM yatırımlarına devam eden Hollandalı gayrimenkul grubu Corio, yönetim kurulu temsilcisi Franciena Johanna Zijlstra’nın genel kurulda ibra edilmemesi (aklanmaması) üzerine Akmerkez GYO aleyhine dava açtı.

KÂRI NAKİT İSTEDİ
Firma, yönetim kurulunun 23.5 milyon lirayı aşkın dağıtılabilir kârın ortaklara nakit verilmesi önerisinin oyçokluğu ile reddedilmesi üzerine kârdan da mahrum kalınca, hakkını yasal yolla arama yolunu seçti. Genel kurulda söz konusu kâr payının tamamının hissedarlara şirket sermayesindeki payları oranında bedelsiz pay olarak dağıtılması önerisi kabul edilmişti. Akmerkez GYO’dan Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na yapılan açıklamada; North America, Corio Nederland Kantoren, Bocan, Hoog Catharijine, Patio Onroerend Goed, SNC Les Ailes Blagnac, Corio Real Estate Espana ve Shopville Gran Reno’nun İstanbul 10. Asliye Mahkemesi nezdinde 2010 yılı genel kurulunun 2. ve 3. maddelerinin iptali (kar payının nakit dağıtılması ve Corio’nun temsilcisi Franciena Johanna Zijlstra’nın genel kurulda ibra edilmemesi) ile ilgili dava açtığı bildirildi.

Arada anlaşmazlık var
Taraflar konuyla ilgili yasal sürecin başlaması nedeniyle açıklama yapmaktan kaçındı. Akmerkez Genel Müdürü Nur Ziyaoğlu “Arada anlaşmazlık olmasa bir dava söz konusu olmaz. Süreci değerlendiriyoruz” derken Corio’nun Türkiye CEO’su Koray Özgül, “Sorun yok, her şey yolunda” dedi. Corio azınlık hissedarı olduğu yatırımlardan çıkma kararı çerçevesinde Akkök Grubu’nun da içinde olduğu Akkoza ve Akasya projelerinden çekilmiş, azınlık hissedarı olarak sadece Akmerkez’de kalacağını açıklamıştı.

Etiketler

Bir yanıt yazın