Çocuk Parkı Deyip Geçme

Çocuk parkı deyince aklınıza ne geliyor? Belki çocukluğunuz, eğer çocuğunuz varsa onunla parkta geçirdiğiniz zamanlar geliyor olabilir.

Çocuk parkları, zemini çakıl, kum ya da tartan zemin ile kaplı, sadece kaydıraktan kayılan, salıncakta sallanılan alanlar değil. Bu alanlar, çocukların hem fiziksel hem de zihinsel anlamda kendilerini geliştirebildikleri yerler.

Dünyanın farklı ülkelerinden bunlara tasarım, sürdürülebilirlik ve geri dönüşüm konusunun dahil edildiği örnekleri bulduk. Bunları görünce çocukluğunuza geri dönmek isteyeceksiniz.

Geopark

Norveçli mimarlık grubu Helen&Hard, Stavanger bölgesinde petrol endüstrisinden geri dönüştürdükleri malzemeler ile Geopark isminde bir park tasarladılar. 2008 Avrupa Kültür Başkenti kapsamında Norveç Petrol Müzesi’nin de desteğiyle yapılan parkta petro-kimya sektörünün teknolojik desteği ve üretim teknolojisi kullanılarak çocuklar için bir aktivite alanı ortaya çıkmış.

Teardrop Park

New York Manhattan’daki Teardrop Park, tam bir gizli cennet. Etrafı, parkın genişliğinden daha yüksek ölçüde binalar ile çevrili. Michael Van Valkenburg Associates tarafından tasarlanan park, sadece çocuklara değil, her kesimden, her yaştan insana hitap ediyor. Parkın bir bölümünde, çocukların sevdiği kum oyun alanı, tırmanma taşları, arkasına saklanmak için çalılar bulunuyor. Parkın bir kısmı ne kadar organikse diğer kısmı daha inşa edilmiş bir görünüme sahip. Peyzaj mimarları, parkın tasarımında Hudson Nehri Vadisi’nin vahşi, kayalık, yeşil ve doğal peyzajından ilham almışlar.

Skinners Playground

Geri dönüşüm deyince tasarımcıların ilk aklına gelen malzemelerden birisi konteyner oluyor. Skinners Playground olarak bilinen çocuk parkı Phooey Architects tarafından tasarlanmış. Melbourne’deki bu parkta, konteyner dışında başka geri dönüşüm malzemeleri de kullanılmış. Phooey Architects, tasarımda sıfır tüketim olmasına ve çocukların ağaç ev hissi yaşamasına özen göstermişler.

Parktaki merdiven korkulukları, gölgelikler, balkonlar ve geri kalan ana kısımlarının tümü konteynerlerin kesilip, biçilmesi ile yapılmış.

Schulberg

Wiesbaden’in merkezindeki park, farklı tasarımı ile her yaştan her etnik gruptan insana çok farklı bir kamusal alan imkanı sunuyor. Annabau tarafından tasarlanan oyun alanında dev bir mekansal strüktür bulunuyor.

Strüktürün ana elemanı, iki yeşil çelik boru. Borular, yükselerek alçalarak, ağaçların arasından dolaşıyor. Boruların arasına tırmanma ağı gerilmiş. Park boyunca devam eden tırmanma ağı hem çocuklar hem de gençler için bir aktivite alanı. Ayrıca strüktürün şeklini beşgen yaparak, Wiesbaden kentinin tarihi geçmişine atıfta bulunmuşlar.

Wikado Park

Park, Kinderparadijs Meidoorn Vakfı için 1.200 metrekarelik bir alan üzerinde 2012Architecten tarafından tasarlanmış. Rotterdam’daki alanda bulunan eski park, çok kötü bir durumdaymış. Mimarlık ofisi, eski durumunu gözden geçirerek yeniden değerlendirebilecekleri parçaları belirlemişler. 5 adet rüzgar değirmeni kanadı parkta yeniden hayat bulmuş. Alanda bulunan 4 yüksek kule farklı anlamlar içeriyor. Biri gözlem kulesi, biri kaydırak kulesi, biri su kulesi sonuncusu ise apartman kulesi.

Park Monte Laa

Tasarım konseptini Marta Schwarz’ın, uygulamasını 03:00 Landschaftsarchitektur’ün yaptığı park Viyana’da bulunuyor. 12.200 metrekareli alana yayılan Park Monte Laa, modern bir toplu konut sitesinin parkından beklenen her şeyi sunuyor. Çocuklar için oyun alanları, çeşitli banklar, su öğesi, çok fonksiyonlu platformlar ve paten parkı gençler için eşsiz bir alan oluşturuyor. Oldukça uzun olan parkı, farklı yüksekliklerdeki tasarım öğeleri bölerek, daha ufak ve kapalı alanlar yaratıyor.

Belleville Park’ta Oyun Alanı

BASE tarafından tasarlanan oyun alanı Paris Belleville Park’ta bulunuyor. Tasarımcılara ilhamı çocukların bitmek tükenmek bilmeyen enerjileri ve hayal güçleri vermiş. Tasarım öncesinde kullanıcıların isteklerini ve projeden beklentilerini anlayabilmek için farklı atölye çalışmaları yapmışlar.

Toplam 1.000 metrekare alanda çeşitli bölgeler var. Ağaç evler, ilkel insan ve orman… Parktaki oyun alanları ayrıca farklı yaş grupları için aşamalandırılmış.

Çocuklar için Mağara

“Çocuklar için Mağara” Trondheim’daki Breidablikk Anaokulu’na giden çocuklar için harika bir başlangıç noktası. 50 metreküp hacme sahip strüktür, oldukça düşük bir bütçeyle inşa edilmiş. Yapımında 1,5 ton atık madde kulanılmış. Bu atık maddelerin güvenilir olmasına dikkat edilmiş.

Oyun alanının tasarımcıları Norveçli Haugen/Zohar Arkitekter’in yöneticileri çocuklar için tasarım yapmanın çok keyifli bir şey ve ayrıca onların harika birer müşteri olduğunu söylüyor. Haugen/Zohar Arkitekter tasarladıkları bu oyun alanı ile 2011 yılında ar+d Awards for Emerging Architecture’da finale kalmışlar.

Etiketler

Bir yanıt yazın