İnşaat ruhsatı almak kolaylaşacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, yapı denetimleri noktasında kotayı kaldırdıklarını belirterek, ''Bundan sonra ruhsatları çok daha kolay vereceğiz, denetimi de çok daha sıkı hale getireceğiz'' dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ, beraberlerinde TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel ile şehircilik, kentsel dönüşüm uygulamaları ve planlarını yerinde görmek üzere Erzurum’a geldi.

Burada gazetecilere açıklama yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, bulunduğu konum bakımından Erzurum’un Türkiye ve İslam dünyası için önemli bir merkez olduğunu, bugüne kadar Erzurum’da şehircilik ve kentsel yenileme adına önemli hizmetler yapıldığını söyledi.

Yeni Afet Yasası’nın meclis gündeminde olduğunu anımsatan Bakan Bayraktar, şöyle devam etti:

”Şu anda meclis gündeminde olan afet riski altındaki yerlerin dönüştürülmesi, eskiyen tarihi dokunun yenilenmesi, şehrin çöküntü alanlarının yenilenmesi noktasında ciddi adımlar atacağız. Tabii bunda öncelikli şehirlerimiz, büyük şehirlerimiz, nüfusun yoğunlukta olduğu şehirlerimizdir. Erzurum da bunlardan bir tanesi. Erzurum tarihi yapılarının, kentin kendi yapı stoğu korunarak yapılması için ciddi bir çalışma yapmak lazım. Erzurum’da kentsel dönüşümü ayağı yere basacak şekilde yeni çıkacak yasanın avantajlarını kullanmak şekilde burada önemli adımlar atacağız.”

Bir gazetecinin ”Yapı denetim firmalarına ceza yağıyor, bu inşaat sektörünü nasıl etkiler” sorusuna, ”Bundan sonra ruhsatları çok daha kolay vereceğiz, denetimi de çok daha sıkı hale getireceğiz” diye yanıt veren Bayraktar, yaptıkları yeni düzenlemelerle, yapıda, inşaatta, inşaat sektöründe ruhsat alımını çok daha basit hale getirmek istediklerini kaydetti.

Marmara depreminden sonra Türkiye’de yapı denetimi konusunda sistemin ciddileşmeye başladığını, 2001 yılından itibaren de Türkiye’de yapı denetimi siteminin getirildiğini anımsatan Bayraktar, şöyle devam etti:

”Yapı denetim sistemi konusunda 2001 yılında 18 ilimizde pilot uygulaması yapılmıştır ama 2011 yılı başından itibaren tüm Türkiye’de bu geçerli olmuştur. Bu geçen yaklaşık 12 yılık süre içinde yapı denetimi için aksaklıklar nedir, illeri dünyanın, bilimsel dünyanın yaptığı yapı denetimlerde neler yapılıyor? Onları da incelemek suretiyle yapı denetimini Türkiye’nin kendi şartlarına uygun hale getirmek için ciddi çalışmalar yapıyoruz. Yasamız hazırlanmış, taslak halinde bunu meclise getiririz ama yasa çıkmadan da yönetmeliklerle ne yapabiliriz noktasında yapı denetimlerinde kotayı kaldırdık.

Yapı denetimlerinde 200 kilometre mesafedeki şehirlerin yapı denetim kuruluşlarının o şehirlere hizmet yapabilme imkanı getirdik. Eğer yapı denetimlerinde yedek kuruluşlar varsa onların da hemen devreye girmesi imkanını getirdik. Ama yapı denetiminde sadece kağıt üzerinde denetim yapanlara da çok sıkı şekilde cezalar uygulamaya başladık. Bundan sonra ruhsatları çok daha kolay vereceğiz, denetimi de çok daha sık hale getireceğiz. İnşaatın her safhasında adım adım denetleme işini yapacağız. Yapı denetimlerini de geliştireceğiz. Bunları teknik müşavirlik kuruluşları haline getirip, tüm Tükiyemizde yapı denetiminde teknik müşavirlikte gelişmiş bir modeli yakalamak için ciddi çalışmalar içindeyiz. Esas düzenlemeleri yasadan sonra getireceğiz. Denetimi sıkılaştıracağız.”

Kanunların kendilerine verdiği görev ve yetkilerle çalıştıklarını anlatan Bayraktar, bugün dünyanın geldiği konjonktür itibariyle bir taraftan alabildiğine şehirleştiğini, bir tarafından da alabildiğince yaklaştığını kaydetti.

Bayraktar, şöyle konuştu: ”Ulaşımın, iletişimin, haberleşmenin ve teknolojinin getirdiği imkanlarla dünya adeta bütünleşiyor. Şu anda dünya nüfusunun yüzde 50’den fazlası şehirlerde yaşıyor. Erzurum’da da yüzde 70’lerde şehirleşme var. Şehirleşmenin öneminin keşfedildiği bir dönemdeyiz. Biz de Türkiye olarak, son 9.5 yılda çok ciddi bir gelişme yakaladık. Kim ne derse desin Türkiye Cumhuriyeti’nin dünyaya verdiği fotoğraf müthiş bir fotoğraftır. Dünya, Türkiye’yi gıpta ile izliyor. Türkiye artık dünyaya parmak ısırtıyor. Artık dünya devletleri mazlum milletler, masum milletler, Kafkaslar, Balkanlar, Ortadoğu, Orta Asya Türkiye’nin, Başbakanımızın gözünün içine bakıyor. Ufak tefek sıkıntılarımız eksikliklerimiz var. Her şeyi doğru yaptık demiyor. Ama Türkiye’nin dünyaya verdiği fotoğraf bu. Türkiye’nin geldiği bu düzey bakımından çevreciliğe ve şehirciliğe çok önem vermek zorundayız. Çevre önemli, iklim değişikliği önemli. Bu bakımdan bu ikisini birleştirerek Türkiye Cumhuriyeti’nin 61. kabinesini bu şekilde oluşturduk. Yolumuza gayretle, azimle devam ediyoruz.”

Etiketler

Bir yanıt yazın