6 asırlık Cık-cık Hamam restore ediliyor

1366 yılında yaptırılan ve ücretsiz olması nedeniyle 'Gir-Çık Hamamı' olarak adlandırıldırılan ve günümüzde ise 'Cık Cık Hamamı' olarak bilinen mekan Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından aslına uygun olara restore ediliyor.

Başkan Altepe, hamamın yine ücretsiz olarak faaliyet göstereceğini söyledi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından tarihi ve kültürel miras çalışmaları kapsamında ele alınan Cık-cık Hamamı’nın restorasyon çalışmalarına başlandı. Çalışmaları yerinde inceleyen Başkan Altepe, medrese talebelerine ücretsiz olarak hizmet veren hamamın yeniden aynı şekilde hizmete açılacağını söyledi. Vakıflar Genel Müdürlüğü uhdesindeki sultan külliyelerini de himayesi altına alan Büyükşehir Belediyesi, Hüdavendigar Külliyesi’nin bir parçası olan Cık Cık Hamamı’nda da restorasyon çalışmalarını başlattı. Restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, yapının tarihi hakkında bilgiler verdi. Osmanlı Sultanı 1. Murat Hüdavendigar tarafından 1366 yılında yaptırılan 1. Murat Camii’nin, medrese olarak kullanılan üst katında eğitim gören talebelerin kullanması amacıyla yaptırılan ve ücretsiz olması nedeniyle ‘Gir-Çık Hamamı’ olarak adlandırıldığını dile getiren Başkan Altepe, tarihi yapının günümüze ise ‘Cık Cık Hamamı’ olarak taşındığını vurguladı.

ASLINA UYGUN HİZMET EDECEK
Caminin üst katı 1914 yılına kadar medrese olarak kullanılırken, caminin hemen yanında bulunan ve önceleri öğrencilere, daha sonraları ise bekarlara hizmet veren hamam, zaman içinde deprem ve yangınlarda kısmen yıkımdı. Hüdavendigar Külliyesi müştemilatı arasında yer alan harabe görümündeki Cık cık Hamamı, Büyükşehir Belediyesi tarafından yine aslına uygun hale getiriliyor. Tarihi ve kültürel mirası ayağa kaldırma çalışmaları kapsamında ele aldıkları projenin hızla ilerlediğini ifade eden Başkan Altepe, geçmişte hamam ve tuvalet olarak kullanılan yapıda, yine hamam, tuvaletler ve abdest alma ünitelerinin yer alacağını kaydetti. Restorasyon çalışmalarını kısa sürede tamamlamayı hedeflediklerini dile getiren Başkan Altepe, “Tarihi yapı aslına uygun olarak, camiye gelenlere, çevre halkına ücretsiz olarak hizmet verecek. Sultan Külliyelerinin bakım ve onarımları kapsamında ele aldığımız bu proje, aynı zamanda tarihi bölgeye ayrı bir değer katacak”

Etiketler

Bir yanıt yazın