Gecekonduda Sanat

İspanyol sanat grubu Boa Mistura'dan beş sanatçı 2 ay boyunca Vila Brasilândia adında Sao Paulo'nun çeperlerinde bir favelada kaldı ve bakın orada neler yaptı.

“Ara Sokaklarda Işık” projesi, Brezilya’nın en büyük kenti Sao Paulo’nun gecekondu semtlerinden birine renk cümbüşü ve umut dolu sözcükler getirdi. Kendilerine “graffiti rockers” diyen grup Village Brasilandia’dan bazı sokakları seçerek duvarlarını, kapılarını ve pencerelerini canlı renklere boyadı. Yerel halk da onlara yardım etti.


Grup proje ile amaçladıklarının, aslında çok ufak değişiklikler ile insanların hayatlarında ne denli büyük değişimler yaratılabileceğini, onlara umut veriliebileceğini göstermek olarak belirtiyor. Tabi diğer artıları da göz ardı etmemek gerekiyor. Şuanda tüm medyanın ve araştırmacıların gözünün burada olduğu dolayısıyla bu populerliğin toplumsal gelişimi bir anlamda desteklediğini belirtiyorlar.

Kamusal sanatta yere bağllığa vurgu yapan ekip, kullanılan sözcüklerin yerel halkın günlük hayatta kullandığı sözcükler olduğuna dikkat çekiyor ve onları çok etkilediklerini belirtiyor. Dolayısıyla seçilen aşk, tatlılık, gurur ve güzellik kelimeler beyaz boyayla duvarlara yazılıyor.

Bu yazılar yakından okunamayacak, ancak geriye çekilip belli bir perspektiften bakıldığında anlaşılacak şekilde yerleştiriliyor.


Village Brasilandia’yı tesadüf eseri bulduklarını anlatan sanatçılardan Paul Carrillo “Büyülü bir andı. Biz onu değil, Village Brasilandia bizi seçti. Çalışma boyunca burada kaldık ve sonunda bir aile gibi olduk” diyor.

Çalışmanın tümü 15 gün sürmüş. Sanatçılar projeyi mahalleye uygun olarak, orada yaşayanlarla konuştuktan sonra tasarladıklarını söylüyor.

Brezilya’da geçen yıl yapılan nüfus sayımına göre yaklaşık 11 milyon kişi, yani halkın %6’sı favela adı verilen gecekondu semtlerinde yaşıyor.

Sanatçılar bu semtlerde “Belleza” yani güzellik bulduklarını, kendilerine yardım eden semt sakinlerinden çok şey öğrendiklerini söylüyor.


Burada ise “Gurur” yazıyor. Canlı renklerin seçilmesinin nedeni, loş ara sokakları bir nebze olsun aydınlatmak.


“Gurur” sözcüğünün mahallesine yazılmasına Jazmine de yardım etmiş. Sanatçılar gibi o da yaptığı işten gurur duyar görünüyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın