AKP’nin mimarı olmayacağız

Türkiye'nin dört bir yanından Ankara'ya gelen mimarlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na yürüdü.

TMMOB Mimarlar Odası 43. Olağan Genel Kurulu 1217 delegenin katılımıyla Ankara’da gerçekleştirildi. Genel Kurul delegelerinin oy birliğiyle aldığı karar doğrultusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yürüyen mimarlar, AKP Hükümeti’nin meslek odalarına yönelik uygulamalarını protesto ettiler.

ÇEVRE BAKANLIĞINA YÜRÜDÜLER

Üst üste çıkarttığı yasa ve yönetmeliklerle meslek odalarının altını boşaltmaya çalışan AKP’ye, mimarlar da “dur” dedi. Çeşitli illerden gelen mimarlar, Ankara’da Güvenpark’ta buluşarak hükümetin kentleri rant alanına çevirmesini protesto ettiler; “AKP’nin mimarı olmayacağız” dediler. Mimarlar daha sonra Güvenpark’tan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına doğru yürüyüşe geçti, bakanlık önünde basın açıklaması yaparak, “Meslek odalarına yönelik yok etme politikalarına karşı buradayız” dediler. Hükümetin gece yarısı çıkardığı kanun hükmünde kararnameleri (KHK) ve “beyana dayalı mimarlık-sahte mimarlık” sürecinin önünü açan yönetmelikleri protesto eden mimarlar, “AKP elini odamızdan çek”, “AKP’ye inat topluma hizmet” ve “Meslek odalarının içeriğinin boşaltılmasına hayır” dövizleri taşıdılar.

Basın açıklamasını ise Genel Kurul Divan Başkanı Sabri Orcan okudu. Açıklamada, iktidarın, meslek odalarının demokratik ve mesleki haklarını kullanmasını engellemek için her yolu denediği belirtilerek, “Bunun nedeni meslek odalarının, kentsel değerleri, kamusal varlıkları, doğal kaynakları, bin yıldır yaşanan mahalleleri, yerleşik kültürleri, sosyal dokuları, kamusal hakları ve demokrasiyi savunmalarıdır” denildi. AKP’nin baskıcı politikalarına her yerde dur diyeceklerini dile getiren Orcan, “Rantçı ve otokratik bir anlayışla KHK’lar ve yeni yönetmelik maddeleriyle, meslek odalarının ‘kamusal özerk’ kimliklerini yok sayan ve bunlara karşı organize bir şekilde yürütülen işlevsizleştirme, yetkisizleştirme ve yok etme politikalarını şiddetle kınıyoruz” diye konuştu

Etiketler

Bir yanıt yazın