‘İstanbul Modern yıkılmayacak!’

İstanbul Modern'in yerine yeşil alan yapılacağı haberi 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanı Tapan tarafından yalanlandı. Tapan, "Herkes tedirgin oldu, yok böyle bir şey" dedi

Dün bir gazetede yer alan, Galataport projesi çerçevesinde İstanbul Modern’in binasının kaldırılacağı haberi sanat dünyasında büyük tepki topladı. Milliyet’e konuşan 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanı Mete Tapan haberi yalanladı.

Söz konusu haberde, Özelleştirme İdaresi’nin Galataport ile ilgili hazırladığı plan üzerinde 2 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıkları’nı Koruma Kurulu’nun tadilat yaptığı ve İstanbul Modern’in kaldırılarak yerine yeşil alan yapılmasına karar verdiği belirtildi. Haberde, Özelleştirme İdaresi’nin İstanbul Modern için Kültür Bakanlığı ile İstanbul

Büyükşehir Belediyesi’ne görüş sorduğu ifade edilerek, Kültür Bakanlığı’nın müzenin yerinde korunması, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ise müze binasının kaldırılması yönünde karar açıkladığı belirtildi. Haberle birlikte sosyal medyada da konuyla ilgili tepki gösteren yorumlar yer aldı. Gelişmelerin ardından görüştüğümüz 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanı Mete Tapan, “İstanbul Modern’in yıkılması diye bir şey yok” dedi.

‘Düzeltme yapılmasını istedik’
Tapan, böyle bir karar almadıklarını, söz konusu haberin doğru olmadığını vurguladı: “Bizim önümüze Özelleştirme İdaresi’nin planı geldi. Biz o plan üzerinde kendilerinden bazı düzeltmeler yapmasını istedik. Bu alanda şurası yıkılsın, burası kaldırılsın diye bir karar almadık. Özelleştirme İdaresi planı düzeltip bize getirecek.”
Planda bütün binaların işlenmiş olduğunu, İstanbul Modern’in de göründüğünü söyleyen Tapan, “Hangi binanın yıkılacağı, hangisinin ayakta kalacağı ya da otel olacağı yok ortalıkta. Koruma amaçlı imar planı bu, bu alan sit alanı olduğu için. Bir kere plan tekniğine uygun değil. Diyorlar ki planda şu kadar yeşil alan, kültür alanları olacak. Ama göstermemişler. Biz de yeşil alanları, kültür alanlarını göstermeniz lazım tüm bunları gösterin ondan sonra gelin dedik.”

Öte yandan Tapan, dün bir toplantı yaptıklarını, fakat bunun İstanbul Modern’in akıbeti ile ilgili bir toplantı olmadığını belirtti ve “Bu yanlış haberden herkes tedirgin oldu. Yok böyle bir şey” dedi.

‘Bir bilgimiz yok’
İstanbul Modern de yaşanan gelişmelerin ardından yazılı bir açıklama yaptı. Antrepo binasının sahibi olan Türkiye Denizcilik İşletmeleri ile 28 yıllık uzun dönemli kira sözleşmesi bulunduğunun vurgulandığı açıklamada “Galataport projesi kapsamında İstanbul Modern’in yerinin aynen korunacağı belirtilmişti. Bunun dışında bir bilgimiz bulunmamaktadır” denildi.

Türkiye’nin ilk modern sanat müzesi
İstanbul Modern, 11 Aralık 2004’te açıldı. Bugüne kadar yaklaşık 67 sergiye imza atan İstanbul Modern’de Fikret Mualla, Fahrelnissa Zeid-Nejad Devrim, Kutluğ Ataman, Andreas Gursky, Hüseyin Çağlayan ve Sarkis’in de bulunduğu sanatçıların eserleri sergilendi. Karma sergilerle yurtdışından sanatçıların yapıtlarını bir araya getirdi; hem de kendi koleksiyonunu izleyiciye açtı. Müze son olarak 10 Mart’ta Rotterdam’daki Boijmans Van Beuningen Müzesi’nde sergisi açtı.

Etiketler

Bir yanıt yazın