Başkan Topbaş Yenikapı için proje hazırlayan mimarlara ödül verdi

Başkan Kadir Topbaş, "Yenikapı Transfer Noktası ve Arkeopark Alanı" Uluslararası Ön Seçmeli Proje Temini için projesi uygun bulunan 9 mimarlık firmasına ödüllerini verdi.

Yenikapı’da ortaya çıkacak Müze İstasyon’un İstanbul için çok önemli olduğunu belirten Topbaş, bütün mimarlara böyle bir projeye destek verdikleri için teşekkür etti.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “Yenikapı Transfer Noktası ve Arkeopark Alanı” Uluslararası Ön Seçmeli Proje Temini için projesi uygun bulunan 9 mimarlık firmasına ödüllerini verdi. Ortaköy’deki Feriye Lokantası’nda düzenlenen gala yemeğine aralarında Prof. Dr. Süha Özkan, Mimar Sinan Genim, Prof. Dr. Enzo Siveiero ve Prof. Dr. Michael Sorkin’in de aralarında bulunduğu seçici kurul üyeleri ile projesi uygun bulunan mimarlar ve Büyükşehir Bürokratları katıldı.

Yemekte konuşan Başkan Kadir Topbaş, İstanbul’un önemli uygarlıkların izlerini taşıyan ve 8 bin 500 yıllık tarihe sahip çok büyük bir şehir olduğunu belirterek, 8 bin 500 kilometrelik İpekyolu ile 95 bin kilometrelik Antik Roma Yolu’nun İstanbul’da kesiştiğine dikkat çekti.

İstanbul’un gerçek anlamda bir barış kenti olduğunu ve asırlardan beri aynı sokakta farklı kültürlerden insanları, camiyi, kiliseyi ve sinagogu bir arada görme imkanı olduğunu ifade eden Kadir Topbaş, Hazreti Mevlana’nın, “Aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguyu paylaşanlar anlaşır” sözünü hatırlatarak, “Bizim de duygularımız aynı” dedi.

“Yenikapı Transfer Noktası ve Arkeopark Alanı” Uluslararası Ön Seçmeli Proje Temini yaparak, 42 başvurudan 9’u seçici kurul tarafından uygun bulunarak davet edildiğini hatırlatan Başkan Topbaş, “Bugün buraya davet edilen siz meslektaşlarımla birlikte olmaktan büyük memnuniyet duyduğumu ifade etmek istiyorum” diye konuştu.

Mmiarların Pazartesi günü projelerini sunacaklarını ve seçici kurulun son değerlendirmesini yapacağını dile getiren Topbaş, “Yenikapı’da ortaya çıkacak olan Müze İstanyon, hem İstanbul’un tarihine ışık tutacağını, hem de çok önemli ulaşım akslarını birleştirerek raylı sistemle hızlı ve kaliteli erişim imkanı sunacak” şeklinde konuştu.

Yenikapı’da en iyi projenin hayat bulması için projelerin seçilmesinde asla müdahil olmadıklarının altını çizen Topbaş, “Böyle bir projeye destek verdiğiniz bütün mimarlık gruplarına çok teşekkür ediyorum” dedi.

Gecede daha sonra Uluslararası Seçici Kurul tarafından belirlenen 9 Uluslararası Davetli ekibe 100 bin dolarlık ödülleri ve teşekkür plaketleri Başkan Kadir Topbaş tarafından takdim edildi. Başkan Topbaş, kurul üyelerine de teşekkür plaketi verdi.

“Yenikapı Transfer Noktası ve Arkeopark Alanı” Uluslararası Ön Seçmeli Davetli Mimarlardan Proje Temini Hizmet Alımı’nın gerçekleştirileceği Proje Alanı, İstanbul Tarihi Yarımada’ da İstanbul Metropolü için oldukça önemli raylı sistemlerden, Aksaray-Hava Alanı Metro, Taksim-Yenikapı Metro ve Avrupa ile Anadolu yakasını birbirine bağlayan Marmaray Tüp Raylı Geçiş Hattı’nın bulunduğu noktada yer alıyor.

Ulaşım projelerinin uygulanması sırasında yapılan kazılarda 1600 yıllık “Theodosius Limanı” kalıntılarından, 8500 yıl öncesine ait İstanbul’ daki ilk Neolitik dönem yerleşmelerine ve Meosen döneminin buluntularına rastlanıldı. Alanın bu önemli özellikleriyle, hem kent için çevresiyle bütünleşen çağdaş bir transfer alanı, hem de Dünya Tarihi ve Kültürel Mirası açısından önemli olan arkeolojik buluntuların arşivlenip, sergilenebildiği, bilimsel çalışmaların yapılabileceği destek programlarını da içeren bir çekim noktası olarak yeniden tasarlanılması hedeflendi.

Etiketler

Bir yanıt yazın