Haydarpaşa Garı İTÜ Danışma Kurulu’ndan Önemli Duyuru

Haydarpaşa Garı'nın yenilenmesi sürecinde İTÜ Danışma Kurulu olarak görev yapan Afife Batur, Ahmet Arısoy, Oğuz Cem Çelik, Yegan Kahya, Aslıhan Tavil, Hüseyin Kahvecioğlu ve Nuri Serteser'in görev süresi geçtiğimiz yaz bitmişti.

Bu 7 isim, danışmanlık yaptıkları Rölöve-Restitüsyon-Restorasyon projesinin görev sürelerinin dolmasının ardından kontrolleri dışında gelişmelere konu olma ihtimali, hem de bağımsız liman bölgesindeki projelerle ilgili gelişmelerin kamuoyu tarafından onlarla ilişkilendirilme riskinden ötürü bir duyuru hazırladılar.

Duyuru metni şu şekilde:

İTÜ Rektörlüğü’nün görevlendirmesiyle oluşturulan ve üyesi bulunduğumuz Danışma Kurulu, Tarihi Haydarpaşa Gar Binasının “Rölöve- Restitüsyon-Restorasyon” Projelerinin elde edilmesi sürecindeki denetim ve danışmanlık görevini, “tarihsel, kentsel ve işlevsel süreklilik” kriterlerine uygun olarak, yapının “tren garı işlevini sürdürmesi” ilke kararı doğrultusunda yerine getirmiştir. Görevlendirmenin sınırları, ana hatları ile yalnızca Tarihi Gar Binasını ve eklentilerini kapsamaktadır.

Projeler, yüklenici bir firma tarafından hazırlanmıştır. Bu projeler için gerekli program ve tasarım çerçevesi Tarihi Haydarpaşa Gar Binasının çağdaş bir tren garı olarak işlevini sürdürmesi ilke ve amacına uygun olarak, Kurulumuzca tanımlanmış; proje hizmetlerinin takip ve denetimi bu ilke ve amaç doğrultusunda sürdürülmüştür. Ancak AĞUSTOS-2011 sonunda, yüklenici firma tarafından üzerinde çalışılmakta olan Rölöve – Restitüsyon – Restorasyon projelerinin; “Rölöve ve Restitüsyon” kısımlarının tamamlanma aşamasına gelindiğinde, görev süremiz bittiği için, Kurulumuzun çalışması da sona ermiştir.

Son günlerde, Haydarpaşa Gar Binası ve yakın çevresinin, farklı kullanımlara konu olacağı yönünde çeşitli tartışmalar sürmektedir. Bu tartışmalara konu olan öneri veya çalışmaların, Danışma Kurulumuzun görev aldığı süreçle ve belirlenmiş çalışma alanımızla ve de bu süreçte üzerinde çalışılan projelerle hiçbir ilişkisi yoktur. Görev süremizin tamamlandığı tarihten itibaren sürdürülmekte olan restorasyon projesi de danışma kurulumuzun bilgi ve denetimi altında devam eden bir çalışma değildir. Kurulumuz, akademik ve bilimsel yaklaşımlar çerçevesinde Tarihi Haydarpaşa Gar Binasının esas işlevinin değiştirilmeksizin kente hizmet etmeye devam etmesi gerektiği görüşünü taşımaktadır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Prof.Dr. Afife Batur

Prof.Dr. Ahmet Arısoy

Prof.Dr. Oğuz Cem Çelik

Doç.Dr. Yegan Kahya

Doç.Dr. Aslıhan Tavil

Y.Doç.Dr. Hüseyin Kahvecioğlu

Dr. Nuri Serteser

Etiketler

Bir yanıt yazın