Emek Sineması projesinin yeni adı Grand Pera

Emek Sineması'nın da içinde bulunduğu yenileme projesi dün 'Grand Pera' adıyla bir kez daha basına tanıtıldı.

Daha önce projenin mimarı Fatih Kesgün, basın mensuplarıyla ‘olay mahallindeki’ inceleme gezisinde projeyi anlatmış fakat iş Emek Sineması’nın ‘moving yöntemi’ ile taşınmasına gelince basını ‘ikna’ edememişti. Dün, İstanbul Film Festivali’nin açılış gününde, yenilenen Divan Oteli’nde bu kez projenin sahibi Kamer İnşaat’ın ortaklarından, en büyük hissedar Levent Eyüboğlu projeyi tekrar anlattı.

Dünkü toplantı, Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) üyelerine yönelikti. Ancak, toplantıya katılan SİYAD Yönetim Kurulu üyesi Senem Aytaç, toplantı başlamadan SİYAD’ın bu toplantıya katılmayı reddettiğini açıkladı. Ardından İstanbul Kültür Sanat Varyetesi’nin iki üyesi “Emek Bizim İstanbul Bizim” pankartı açarak toplantıyı protesto etti. Bir süre sessiz kalan Eyüboğlu, tekrar kürsüye çıktı ve projeyi anlatmaya başladı. Bu kez, ‘stratejik’ bir değişiklikle proje Beyoğlu’nda kaybolan sinemalar ve Emek Sineması üzerinden anlatıldı. En önemli değişiklik de, projenin adının Grand Pera olmasıydı. Bir de, ‘proje geliştirme’ çalışmaları sonucunda 4. kata taşınması düşünülen Emek Sineması’nın yanına bir adet tiyatro sahnesi ve aynı kattaki terasta yer alacak ‘yazlık sinema’ projeye dâhil edilmişti. Eyüboğlu video sunumları desteğiyle projeyi anlattı ve aynı sorulara muhatap olup aynı cevapları verdi. Kritik soru yine aynıydı: “Emek Sineması neden yerinde korunmuyor da yukarı taşınıyor.” Eyüboğlu, bunu ‘sürdürülebilirlik’ kavramıyla açıklıyor. Emek Sineması’nın yaşaması için bunun gerekli olduğunu savunan Eyüboğlu, sinemanın kapanmadan önceki sahibi Süheyla Kurtuluş’la yapılan bir görüntülü röportajı da tanıtıma dâhil etti. Röportajda Kurtuluş, sinemanın rekabet etmekte zorlandığı için kapandığını ifade ediyordu.

Sonuç olarak, “Projede değişiklik yapılmayacak.” cümlesi bizzat Eyüboğlu tarafından seslendirildi. Henüz ruhsat başvurusu yapılmış değil. Yasal süreçte gelinen nokta ise şöyle: Söz konusu alanda kiracı konumunda olan İnci Pastanesi’nin projeye karşı açtığı dava sonuçlanıp dava sonucuna göre tahliye işlemi başlarsa ruhsat başvurusu da yapılacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın