İzmir’i, EXPO’ya dünyaca ünlü isimler hazırlayacak

Dünyanın önde gelen firmalarıyla 18.5 saat süren pazarlığın ardından alan ihalesini CZ EXPO 2020 İzmir Konsorsiyumu, tema ihalesini ise McKinsey Danışmanlık kazandı

CZ EXPO 2020 İzmir Konsorsiyumu’nun en dikkat çekici yüzü olan Irak asıllı İngiliz mimar Zaha Hadid’in, adaylık sürecinde İzmir’in elini güçlendireceği belirtiliyor

EXPO 2020 adayı İzmir, EXPO 2020 İzmir Alan Master Plan ve Fizibilite ile EXPO 2020 İzmir Tema Zenginleştirme ihalelerinde dünyaca ünlü isimler ve firmalarla anlaştı. Önceki gün geç saatlere kadar yapılan ve 5 firmanın katıldığı EXPO 2020 İzmir Alan Master Plan ve Fizibilite İhalesi’ni 10 ortaklı CZ EXPO 2020 İzmir Konsorsiyumu kazandı. Konsorsiyumun en dikkat çeken yüzü ise dünyaca ünlü Irak asıllı İngiliz mimar Zaha Hadid oldu. 7 firmanın yarıştığı tema ihalesinde kazanan ise, yine dünyanın en büyük danışmanlık şirketlerinden biri olan McKinsey Danışmanlık oldu. 1926 yılında Amerika’da kurulan McKinsey, 52 ülkede 99 ofisi ve 9 binden fazla danışmanı ile hizmet veriyor. Firmanın İstanbul ofisi 500’ün üzerinde projeye imza attı.

‘HEDEF, KAZANMAK’

EXPO 2020 alanı olarak belirlenen İnciraltı’nı, EXPO 2020’ye hazırlayacak konsorsiyumun üyeleri organizasyon işlerinden peyzaja, mimarlıktan tasarım ve şehir planlamaya, hukuktan mali müşavirliğe, kendi alanlarında dünyanın ve Türkiye’nin önde gelen kuruluşları. Konsorsiyum adına konuşan Zed Etkinlik Yönetimi Yetkilisi Mark Deichmann, her biri alanında uzman 10 isim ve kuruluş olarak bir araya geldiklerini belirterek, “Dünya takımı oluşturduk, heyecanlıyız. Uluslararası bağlantılarımız çok güçlü. İzmir için her şeyi yapacağız. Bu sefer nihai hedefimiz kazanmak olacak. Çalışmalara hemen başlıyoruz. Kaybedecek zaman yok. Alanı hazırlama işinin çok büyük kısmını 2012 sonuna kadar tamamlayacağız” dedi.

‘BÜYÜK ŞANS’

Konsorsiyumun ortaklarından Zed’in EXPO 2014 adaylık sürecinde görev aldığını ve etkin bir yönetim firması olduğunu belirten Deichmann, “Irak asıllı İngiliz mimar Zaha Hadid’i dünya tanıyor. Yine Hollanda kökenli kentsel tasarım ve peyzaj tasarımı ile uzman bir şirket konsorsiyumda var. Gordon Linden gibi EXPO konusunda uzman bir danışmanımız ile Prof. Dr. Süha Özkan gibi Ağahan Vakfı’nın genel sekreterliğini yapmış danışmanımız da bizim için büyük şans” dedi.

TATLI YORGUNLUK

Önceki gün İzmir Hilton Otel’de 08.00’de başlayıp aralıksız 18.5 saat süren ihaleyi, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve EXPO 2020 İzmir Yürütme Komitesi Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar yaptı. İhale fiyatlarında çok iyi bir indirime imza atan Yorgancılar, alan ihalesinde fiyatı 3 milyon 350 bin liraya, tema zenginleştirme ihalesinde ise 4 milyon 125 bin liraya indirmeyi başardı. İhaleler, EXPO Yürütme Komitesi Başkanı Mahmut Özgener’in onayından sonra sonuçlandı. İhaleden sonra açıklama yapan Yorgancılar, “18.5 saat süren pazarlıkları yaptım. Önce dinledik. Sonra pazarlık için çağırdık. Dünyanın önde gelen firmalarıyla çalışmanın tatlı yorgunluğunu yaşadık” dedi.

Güçlü destek

* Dünyaca ünlü mimar Zaha Hadid, Hong Kong’taki Tepe Kulübü, Galler’deki Cardiff Körfezi Opera Binası, Basel Kumarhanesi, Kahire EXPO City gibi bir çok projeye imza attı. 2004’te Pritzker Mimarlık Ödülü’nü alan ilk kadın oldu. Hadid’in alan hazırlanmasında vereceği desteğin İzmir’in EXPO adaylığı sürecinde elini güçlendireceği ifade ediliyor.

* Konsorsiyum ortağı Gordon Linden ise 2010’da Çin’in Şanghay kentinde yapılan EXPO 2010 ile İspanya’nın Zaragoza şehrinde düzenlenen EXPO’nun alan hazırlanmasında görev aldı.

* Hollandalı West 8 Urban Design&Landscape Architecture, 70 kişilik kadrosuyla dünyanın önde gelen şehirlerinin peyzaj tasarımını yaptı.

* Ankara ve İstanbul ofisleri bulunan ZED Etkinlik Yönetimi, EXPO 2015 İzmir’in iki uluslararası sempozyumunu düzenledi. Firma, geçen yıl düzenlenen İzmir Uluslararası Hava Gösterisi’ni organize etti.

Konsorsiyumun katılımcıları

* ZED Etkinlik Yönetimi ve Danışmanlığı
* Erginoğlu&Çalışlar Mimarlık
* Zaha Hadid Architects
* West 8 Urban Design&Landscape Architecture
* Prof. Dr. Süha Özkan
* Anser Peyzaj Mimarlık
* Gordon Linden
* Murat Olgun
* Fora&Şanlı Hukuk Bürosu
* Mehmet Altundağ Mali Müşavirlik

Etiketler

Bir yanıt yazın