Mahallelerinden sürülmeye karşı çıktılar

İstanbul Küçükçekmece'de bulunan Kanarya Mahallesi'nde kentsel dönüşüm, işgaliye cezaları ve evsiz bırakılma tehlikesiyle boğuşan mahalleli, art arda gelen ecrimisil bedellerine karşı protesto eylemi gerçekleştirdi.

Yaptıkları börek ve poğaçaları temsili olarak satan mahalleli, mücadede kararlı olduklarını vurguluyor.

Bir yandan hazine arazisi olduğu gerekçesiyle işgaliye cezaları, bir yandan kentsel dönüşüm sonucu evsiz kalma derdi, bir yandan da geçim sıkıntısıyla boğuşan Kanarya mahalleliler bugün yaptıkları eylemle yaşadıkları sıkıntılar için çözüm bulunmasını talep etti. Evlerinde yaptıkları börekleri, poğaçaları temsili olarak satarak eylem yapan mahalleliler, mücadele kararlı olduklarını vurguladı.

Kentsel dönüşüme karşı mücadele eden diğer mahalle derneklerinin de destek verdiği eylemde mahalleli, hazırladıkları poğaçaların, böreklerin karşılığında para değil, işgaliye bedeli olarak evlerine gelen kâğıtların yırtılmasını istediler.

Kanarya Mahallesi’nde dert üstüne dert!
Kanarya Mahallesi’nde yaşayan insanlar mağduriyetin had safhasını yaşıyor. Bölge halkı elli yılı aşkın bir süre tapularıyla yaşadıkları mahallenin ‘hazine arazi’ olduğu gerekçesiyle işgalci sayılıp yüzbinlerce lirayı bulan ecrimisil bedellerini ödemeye mecbur bırakılmaya çalışılıyor. Bu yetmiyormuş gibi kentsel dönüşüm vurgunuyla evlerini terk etmeye zorlanıyor. Mahallelinin zorluklar içinde yürüttüğü yaşam mücadelesini daha da zorlaştıran bu dayatmalara soL’da, “Kanarya değil Kanayan Yara” haberiyle yer vermiştik.

İşgaliye bedellerinin altından TOKİ çıkıyor
Mahalleliye ardı ardına gelen işgaliye bedelleri son olarak vahşi faiz oranlarıyla da artırılarak 250 bin TL’ye kadar yükseltildi. AKP’li Küçükçekmece Belediyesi Aziz Yeniay yaptığı açıklamada, mahalleliyi bu dertten kurtaracak tek çarenin TOKİ olduğunu öne sürülüyor. Yeniay’a göre, işgaliye bedellerinin gelmemesi için arazi hazineden çıkıp TOKİ’ye devredilirse mahalleli mecliste çıkarılacak bir yasayla işgaliyeden kurtulacak. Yeniay’ın yaptığı itiraf, onlarca insanı işgaliye bedelleriyle bezdirip kentsel yağmanın TOKİ’sine razı etme niyetini apaçık ortaya koyuyor.

900 lirayla geçiniyor, 250 bin isteniyor
Adına “ecrimisil” denen haraçlarla boğuşan mahalleli poğaçalarıyla, simitleriyle evlerinin önünde yaptıkları eylemde, “Ecrimisil iptal edilsin, tapular geri verilsin” diyor. Mahalleli Nafiye Altıkardeş, gelen ecrimisil bedellerini iptal ettirmek için gerekirse Ankara’ya kadar yürüyeceğini söyleyerek kararlığını dile getiriyor. 73 yaşındaki Mehmet Demir de, duyduğu öfkeyi, “Vekiller mecliste halkın refahı için çalışacağına yemin ediyor. Bu mu halkın refahı?” diyerek yaşatılan mağduriyete işaret ediyor. Bir başka mahalleli de 900 TL aylığıyla 250 bin işgaliyeyi nasıl ödeyeceğini soruyor.

Mahalle dernekleri destek veriyor
Kanaryalılara destek için eyleme katılan diğer mahalle sakinleri de eylemde birer konuşma yaptı. Tarlabaşı yıkımına tanıklık eden Bedrettin mahallesinden Süleyman Songur, bu süreci tersine çevirmenin tek yolunun birlikte mücadele vermek olduğunu vurguladı. Songur, sözlerine şu uyarıyı da ekledi: “Bölünürsek bizi daha kolay yem yaparlar.”

“Bu sorunu halk çözecek”
Fener Balat Ayvansaray’da kentsel dönüşüme karşı verdiği mücadeleyle bilinen FEBAYDER’in Genel Sekreteri Çiğdem Şahin de, artık Afet yasasıyla İstanbul’a savaş açıldığını ifade ederek, “Her iki İstanbulludan biri evinden, mahallesinden kovulacak. Devlet barınma sorununu çözmezse halk kendi çözecek” dedi ve ekledi: “Bu mücadele çığ gibi büyüyecek.”

Mahalleli mücadele etmeye kararlı
Yıllarını geçirdikleri mahallelerinden hem kovulmaya çalışılan hem de borçlandırılan, çoğu emekliliğini yaşayan mahalleli tüm bu dayatmalara karşı haklarını sonuna kadar savunacaklarını söylüyor. Artık bıçağın kemiğe dayandığını ifade eden mahalleli yaşananlara karşı mücadele edeceklerini söyleyerek kararlı olduklarını bir kez daha ilan ediyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın