Muğla’da Yeşil Dostu Bir Fuar Alanı Doğuyor

Team Fores ekibi Muğla'da "Kent Platformu ve Fuar Merkezi" projesini hayata geçirecek. Yakın zamanda yapımına başlanacak olan projenin en önemli özelliği ise arsada yer alan mevcut ağaç dokusunu koruyarak inşaa edilecek olması.

Kentler, yaşam biçimleriyle, kültürel ve ekonomik olarak ürettikleri özellikleriyle markalaşır. Bugün Muğla ili, çevresindeki turistik ilçeler ile tanınmış olmasına rağmen, kent merkezindeki kültürel ve tarihi değerlere sahip çıkarak dikkati kendi üzerine çekiyor.

Muğla, kültür turizmi ile kentteki ticari hareketliliği artırdığı gibi, bir başka dalda sürdürülebilir turizm arayışları gündeme getirerek kendini daha görünür kılmak amacıyla şehre bir fuar merkezi kazandırma projesine imza atıyor. Muğla’da bu öncülüğü, Ticaret ve Sanayi Odası üstlenirken, diğer fon ajansları, İl Özel İdaresi ve Muğla Belediyesi’nin de katkı ve desteğini aldı. Fuar alanı için Serter Karataban ve Berke Debensason önderliğinde Team Fores ekibi uzun zamandır çalışıyor.

Kente yaklaşanlara kucak açıyor
Aydın yönünden gelerek Muğla girişinde yer alan ve Akçaova’nın hemen bitiminde yer alacak olan “Muğla Kent Platformu ve Fuar Merkezi” kent merkezine sadece 4 km uzaklıkta bulunuyor. 82.000m2‘lik alana sahip eğimli arazinin en alt ve en üst noktaları arasındaki kot farkı ise 42 metre. Tüm vadi ve Akçaova, arazinin tepe noktasından enfes bir seyir keyfi verirken, bu yönden gelen günde yaklaşık 40.000 araç Muğla’ya girmeden önce son olarak bu tepe noktası tarafından karşılanıyor.

Bölgenin sahip olduğu doğal güzellikler nedeniyle, Team Fores ekibi konuyu tüm hassiyetiyle ele alan bir çalışma dönemi geçirdi. Konvansiyonel anlayışla yapılacak her yapı, doğal denge ve düzene, bodur çam ağaçlarının sürekliliği ile konsept tam da burada, çevreci bir yaklaşımla, pratik ve rasyonel tasarımın buluştuğu noktada yeşerdi. Bu faktörler gözönünde bulundurularak hazırlanan projenin konumu ve arazinin getirileri sebebiyle burada nirengi (Landmark) yaratması, en ekonomik şekilde uygulanması, Türkiye’deki vandalist konuşlanmaya karşı protest bir kişiliği olması ve sessizce kente yaklaşan herkese kucak açması amaçlandı.

Arsa doğal yapısı zarar görmeyecek
Bir fuar merkezinin yapılmasını neredeyse imkansız kılan arsada, yaklaşık 10 bin adet ağaç bulunuyor. Projenin en önemli mimari özelliği ise, arsanın bu doğal yapısına herhangi bir zarar verilmeyecek olması. Böylece doğal denge ve düzene, bodur çam ağaçlarının sürekliliğine ve Muğla’nın kentliye kazandırdığı kültürel mirasa karşı gelinmemiş olacak.

Yalnızca fuar alanı olmayacak
Rekreasyon ve turizm kavramları, günümüzde çağdaş toplumlar için yaygın ve etkin yaşam biçimi ve kültür öğesi olarak ön plana çıkmıştır. Bu nedenle de, bu proje sadece fuar alanını içermeyecek ve çok amaçlı rekreasyon alanlarına da yer verilecek.

Fuar düzenlenmediği durumlarda “Muğla Kent Platformu ve Fuar Merkezi” kamusal bir toplanma alanı yaratacak ve kentin diğer ihtiyaçlarını da karşılayacak mekanlara ev sahipliği yapacak. Böylece şehirdeki önemli bir boşluğu dolduracak olan yapı, yoğun dokulu yeni yerleşim alanlarına ve Muğla’ya hizmet ederken, işveren talebini de karşılamış olacak. Bu bağlamda bir kentsel meydan ve kent salonu kimliğiyle de çalışmalarını yürütecek.

Etiketler

3 yorum

Bir yanıt yazın