ArkiPARC’ta Ofis Sektörünün Bugünü ve Geleceği Tartışıldı

ArkiPARC'ın ikinci gününde İstanbul özelinde Türkiye'deki ofis yatırımları ve marketi tartışıldı.

Türkiye’de hızla büyümekte olan ticari ofis piyasasını konu alan “Ofis Yatırımları 2011-2012″‘de save-more-energy.com’un ortaklarından Guenther Theuermann’ın moderatörlüğünde, ilk olarak ofis sektörünün günümüzdeki durumu üzerinde duruldu. Londra’nın 23 milyon metrekare, Viyana’nın 10 milyon metrekare, İstanbul’un ise henüz 2.5 milyon metrekare A sınıfı ofis stoğu olduğunu belirten Theuermann, 3-4 sene içerisinde bu rakamın hızla artacağını öngördüklerini dile getirdi. Propin Gayrimenkul Yatırım ve Danışmanlık Hizmetleri Yönetici Ortağı Ebru Ersöz İstanbul’daki yeni ofis bölgeleri, varolan bölgeler, toplam ofis alanı dağılımı ve fiyatların analizi sundu. Eriapartners’tan Frithjof Fuchs ise potansiyel geliştiriciler için İstanbul’daki ofis alanlarını değerlendirerek, günümüzde stoğun yeterli olduğunu ve A sınıfı ofis arzının gittikçe arttığını ifade etti. Bu konuda Tekfen Emlak Geliştirme Genel Müdürü Ömer Egesel, çok fazla proje üretildiğini, ileride de ofis talebi konusunda bir problem yaşanmayacağını öngördüklerini belirterek A sınıfı ofisin nitelikleri üzerinde durdu.Ayrıca yerli ve yabancı yatırımcının farklı projeler ürettiklerini, Tekfen de dahil olmak üzere yerli yatırımcının proje alanını dönüştürmek üzerine uygulamalar yaptıklarını, bu sebeple Büyükdere Caddesi’ndense yeni merkezler olacak Ataşehir, Kağıthane ve Ümraniye’nin daha iyi bir yaşam vaadettiklerini ifade etti.

Türkiye’deki Ofis Sektöründe Kurumsal Yatırımcılara İhtiyaç mı Var?

Eroğlu Gayrimenkul Satış ve Pazarlama Direktörü Aybars Kızılsencer merkezi iş alanlarının kendi içerisinde farklılaşması gerektiğini, kurumsal yatırımın son dönemde gündemdeki Kentsel Dönüşüm Yasası ve masterplanlarla istenilen boyuta geleceklerini belirtti. Ersöz ise bu konuda yabancı yatırımcının sorunları üzerine dururken aynı şekilde Fuchs da marketle ilgilendiklerini fakat çoklu mülkiyetin ve fiyatların problem yarattığını söyledi. Bunun yanı sıra Egesel, İstanbul gibi bir şehirde farklı merkezler olması, ulaşımın iyileştirilmesi gerektiği üzerinde durarak, şehrin kendine ait dinamikleri olduğunu, bu sebeple arsa fiyatlarının yüksek olduğunun ve yatırımcıyı çekmek için alternatif alanlar üretilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Ofis Marketinin Geleceği Nasıl Olacak? İstanbul Dışındaki Şehirlerin Şansı Var mı?

Egesel ekonominin %30’luk payının İstanbul’a ait olduğunu ancak Ankara ve İzmir’de de bir ofis marketine ihtiyaç duyulduğunu dile getirerek, Ankara’da devlet dairelerinin varlığından dolayı daha çok proje üretildiğini belirtti. Konuşmacı İzmir, Ankara ve Bursa öncelikli olmak üzere, ekonominin iyi yönde ilerlemesiyle bu konuda da gelişme olacağını ifade etti. Ersöz ise “Tecrübeli yatırımcı İstanbul’da. Örneğin İzmir’de kapıya güvenlik görevlisi koymayla A sınıfı ofis binası üretildiği düşünülüyor. İzmir konusunda tecrübeli yatırımcı eksikliğinden dolayı oldukça zorluk çekiyoruz. Ben diğer şehirlerdeki en büyük sıkıntının ‘tecrübe’ olduğunu düşünüyorum” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın