Sur dibinde kepçelerle operasyon

Ayvansaray'da kentsel yenileme adı altında inşaat çalışmaları başladı. "Müze uzmanları olmadan kesinlikle kazılamaz" denilen bölgeye iş makineleriyle girildi.

Fatih Belediyesi tarafından 2005 yılında Ayvansaray’ı canlandırma amaçlı yenileme alanı kapsamına alınan 16 bin metrekarelik alanda inşaat başladı. Koruma Kurulu ve İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü’nün izni olmadan tarihi alanda hafriyat çalışmaları yapıldı.

Oysa sit alanı olan Tarihi Yarımada içinde müze uzmanları olmadan kesinlikle hafriyat yapılamayacağı belirtiliyor. İstanbul Arkeoloji Müzesi’nin de kazılardan haberi yoktu. İstanbul Arkeoloji Müzesi arkeologları dün çalışma yapılan yere giderek rapor tuttu. Rapor bugün Koruma Kurulu’na iletilecek.

Tarih fışkırıyor
Ayvansaray Türk Mahallesi Fatih Belediyesi tarafından 2005 yılında kentsel yenileme alanı olarak ilan edildi. 2005 yılında restorasyonları başlatılan Tekfur Sarayı, Anemas Zindanları ve Emir Buhari Tekkesi’nin hemen yanında yer alan mahalle, aynı zamanda Meryem Ana Ayazması ve kayıp eski eserlerden Toklu İbrahim Dede Mescidi gibi tarihi ve turistik yapıları da kapsıyor.

1.5 hektarlık bir alanda 64 parselden oluşan Avyansaray Türk Mahallesi, İstanbul surlarının çevrelediği ve sahabe mezarlarının bulunduğu küçük bir adacıktan oluşuyor. Proje sınırları içinde kalan 2859 Ada’da başlayan hafriyat çalışmaları müzeden bağımsız yapılıyor.

8 Aralık 2005’te kentsel tasarım projesini, ihaleyle Utopia Mimarlık üstlenmişti. Proje 16 adet 2 – 3 katlı eski binadan ve 30 – 32 adet yeni binadan oluşuyor. Yeni yapılan binalar ise yine 2 – 3 katlı dokuya uygun çelik strüktürlü binalar. Projede, binalara ek olarak 2–3 katlı bir motel binası ve bir meydan da bulunuyor.
Yenileme alanlarına bakan İstanbul Yenileme Alanları Koruma Kurulu’nun henüz avan projeyi değerlendirdiği, projenin onaylanmadığı belirtildi. Buna rağmen hafriyatın özellikle cumartesi günü yapılması arkeologları da şaşırttı.

Proje henüz onaylanmadı
Sultanahmet’teki kaçak 5 katlı otel inşaatının bir benzerinin Ayvansaray’da yapıldığını ileri süren arkeologlar, hafriyatın durdurulmasını istedi. Arkeoloji Müzesi arkeologları da dün bölgede rapor tuttu.

Etiketler

Bir yanıt yazın