Bursa’da 535 yıllık cami restore edilirken yandı

Tarihî yerleri onarmak için yapılan çalışmalarda çıkan yangınlar, yürek yakıyor.

Son olarak Karacabey’deki Ulucami’nin neredeyse tamamı yandı. Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, “Bu acı olay, tarihî eserlerin onarımına dikkat etmemiz konusunda bizi yeterince uyardı.” diye konuştu.

Bursa’nın Karacabey ilçesindeki tarihî Ulucami’de önceki akşam yangın çıktı. 1475-1476 yıllarında yaptırılan cami, restorasyon çalışmaları sebebiyle bir süredir ibadete kapalıydı. Yangın, ahşap yüzeylere yağlıboya raspası yapıldığı sırada başladı. Kontrol altına alınamayan yangın sebebiyle ahşap çatı, mahfil ve cami içindeki ahşap eşyalar tamamen yandı. Olayla ilgili itfaiye raporu beklenirken, savcılık soruşturma başlattı.

Vakıflar Genel Müdürlüğü kayıtlarına göre, Bursa Karacabey’deki Ulucami’nin geçtiğimiz yıl duvar sıva raspasının yapılması için restore edilmesi kararlaştırıldı. Kasım 2011’de tarihi cami içerisi boşaltıldıktan sonra restorasyon için ihaleyi kazanan ‘Analiz’ firmasına teslim edildi. Firmayla 477 bin lira bedelle sözleşme imzalandı. 16 Kasım 2012’de restorasyon çalışmalarının bitirilmesi planlanan camide, dün akşam saatlerinde henüz belirlenemeyen sebeple yangın çıktı. Karacabey Cumhuriyet Savcılığı yangınla ilgili soruşturma başlattı. Savcılık, ilgili kurum ve meslek odaları temsilcilerinden oluşan bilirkişi heyeti atadı. Soruşturma kapsamında, restorasyon çalışmalarında görev alan işçiler ve firma yetkililerinin de bilgisine başvurulacak.

Ulucami’de çıkan yangınla ilgili açıklama yapan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “Restorasyon çalışmalarını yapanların ve bunların denetleyenlerin çok daha dikkatli olması gerekiyor. Tarihi eserleri en fazla fiyat kırana vermenin çok doğru bir yöntem olmadığını bu vesileyle anlıyoruz.” dedi. Karacabey Kaymakamı Dursun Balaban ise “Vatandaşımızın içi rahat olsun. En kısa sürede tarihi camimizi restore edip, yeniden ibadete açacağız.” dedi.

Ulucami’de çıkan yangın, akıllara restorasyon çalışmaları sırasında yanan tarihi binaları getirdi. Tophane’deki Mimar Sinan’ın eseri Kılıç Ali Paşa Camii’nde, Beyazıt Camii’nin külliyesinde bulunan tarihi Hünkar Kasrı’nda onarım sırasında çıkan yangınlar büyük hasara yol açmıştı. Haydarpaşa Tren Garı’nın çatısı ve 4’üncü katı da izolasyon çalışmaları sırasında çıkan yangında kül olmuştu.

Etiketler

Bir yanıt yazın