Dünyanın Sonuna Seyahat

Halley VI Antarctic Research Station'ın mimarı Hugh Boughton'ın kompleksin yapım süreci ile ilgili yazısı...

2004’ün Haziran ayında bir sabah, Today programı arka planda devam ederken, ben de okul koşusu için hazırlanıyordum. George Ferguson sunulduğunda kulak kesildim. Kendisinin dışında, büyük kapsamlı bir mimari yarışmanın ilanının hazırlığıyla ilgili British Antartic Survey’den Profesör Chris Rapley ile bir söyleşi yapıldı.

Söyleşi ilerlerken, Rapley, Antartika Brunt Ice Shelf-Halley’deki İngiliz araştırma istastonu tasarımını gerçekleştirecek mimarda aranan özellikleri sıralıyordu: “Alanda sıcaklık -56ºC olurken, rüzgar 100mph hızında esmekte ve kışın toplamda 105 gün karanlık oluyor.”

Profesör, İngiltere dışında çalışmış olmak, prefabrikasyon, zorlu iklim koşullarına dayanıklılık, kompleks lojistik ve tamamiyle izole olma gibi kriterler sundu. Deneyimsiz birisi olarak kutulardan hiçbirine tik atamamıştım.

Şimdi Cape Town Uluslararası Havaalanı’nda oturmuş, daha öncesinde Gazprom tarafından Novolazarevskaya’da Rus araştırma istasyonunun servisindeki Ilyushin kargo uçağı olan D11’in kalkışını bekliyorum. Kendi ofisim ve Aecom tarafından tasarlanıp, Galliford Try International tarafından uygulanan, neredeyse tamamlanmak üzere olan Halley VI Antarctic Research Station’ı ziyarete gidiyorum.

Bu durum dünyanın çeşitli yerlerinden bir araya gelmiş bir ordu insanın büyük bir iş yüküyle taçlandırdığı derin, duygusal bir an. Bu tasarım bizim diğer ülkeler için birçok kutuptaki tasarım siparişlerini almamızı sağlarken, çok heyecan verici bir mimari yolculuğa çıkmamızı da sağladı. Tasarım 9 sene önce ancak duyduğum malzemeleri kullanma imkanı verdi, daha önceden varlığından haberdar olmadığımız uzmanlarla tanışma ve dünyadaki çeşitli ülkeleri ziyaret etme şansını yakaladık.

Sıcaklık şimdiden -10ºC’nin altında çünkü Antartika kışa girmek üzere. Kalkışımız bir tipi yüzünden şimdiden 24 saat geçikti. İzole olma durumu ve sert iklim koşullarına rağmen, bu yolculuğu dünyada hiçbir şeye değişmem.

Etiketler

Bir yanıt yazın