Palmiye yaprağından yalıtımlı duvar

Palmiye yaprağından yüksek yalıtım özelliği olan yapı malzemesi üretildi.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Temiz, palmiye yaprağından yüksek yalıtım özelliği olan yapı malzemesi üretmeyi başardı. Yaklaşık 3 yıl önce çalışmalara başlayan ve doğal liflerden yapı malzemesi üreten Doç. Dr. Temiz, ilk kez kullandığı palmiye yaprağının çok iyi sonuç verdiğini açıkladı.

İstenilen ebatta ve basit bir teknoloji ile üretim yapılabildiğini belirten Temiz, “Malzemenin çok hafif ve benzer malzemelere göre çok ekonomik. Seri şekilde üretirsek sanayiye kazandırarak ekonomiye katkı sağlamış oluruz” dedi.

Doç. Dr. Hüseyin Temiz, yüksek yalıtım özelliğine sahip malzemenin nasıl elde edildiğini de anlattı:

”Palmiye yapraklarını öncelikle ahşap çerçeve içine aldık ve düzenli bir şekilde dizdik. Ardından üzerine sıva teli gerdik. Sonra değişik malzemelerle üzerine yaklaşık 1 santimetre kalınlığında sıva yaptık. Bu malzemenin içerisine de keçi kılı ve kendir lifi koyduk. Isı geçirgenliği direncini bulmak için yüzeyden ölçüm yaptık. Daha sonra kare biçiminde hazırladığımız ve içi boş olan malzemenin içerisine ısıtıcı koyduk ve üzerine de elektronik cihazlar yerleştirdik. Sonunda ciddi farkın olduğunu gözlemledik. Bu malzeme müthiş bir ısı tutma özelliğine sahip. Aynı şekilde malzemenin içine gürültü kaynağı koyuk ve 150 desibel şiddetinde gürültü verdik ve sesi de absorbe ettiğini tespit ettik”

Hazırladıkları panellerden kırsal bölgelerde ev yapılabileceğini ve duvarların bu malzemeden yapılabileceğini belirten Temiz, örnek bir ev inşa edecekleri de açıkladı.

Etiketler

Bir yanıt yazın